I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Odbornici izglasali dugoročni zakup zemljišta stranoj kompaniji – poljoprivrednici protestvovali

Na 13. sednici Skupštine grada koja je sazvana po hitnom postupku, usvojeno je 6 tačaka dnevnog reda.

Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicije, a obrazloženje za kraći rok za sazivanje 13. sednice Skupštine je hitnost u vezi sa postupkom investicija.

Odbornici su  većinom glasova usvojili Predlog zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni  „Jugoistok“ po ceni manjoj od tržišne u korist kompanije “Eseks Balkan” d.o.o. Beograd. U pitanju je renomirana južnokorejska kompanija, članica “Superior Eseks Grupe”, globalni lider u projektovanju, proizvodnji i isporuci žičanih i kablovskih proizvoda.

Fordomanija

Usvojen je  Predlog Odluke o prenosu prava javne svojine nad distributivnim sistemom prirodnog gasa grada Zrenjanina u javnu svojinu Republike Srbije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Dugovi ovog preduzeća nastali su u toku grejne sezone 2008. – 2009. i otada traje ta problematika u poslovanju. Dotrajalost mreže, stabilnost distribucije, rešavanje dugova i ulaganje u održavanje su nas opredelili na ovakvu odluku,  a najveći benefit za potrošače biće jeftiniji  gas – obrazložio je ovakvu odluku gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Usvojen je  Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade, potom Predlog Odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini (“Farmer 023 V&M“ doo Zrenjanin), Predlog Odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini (“Toennies Invest“ Doo Beograd) i  Predlog Odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini (“Food Planet“ doo Zrenjanin).

– Što se tiče tri poslednje tačke, radi se o investicijama ukupne vrednosti 26 miliona evra, a biće zaposleno i više od 100 naših sugrađana. Podvlačim ne prodaje se ni jedan ar zemljišta već se daje u dugoročni zakup – rekao je gradonačelnik  Janjić.

Na predlog Gradskog veća, Skupština grada usvojila je predloge odluka o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na osnovu kojih se na 30 godina, a na osnovu poziva Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu, izdaje zemljište navedenim kompanijama, koje su među 15 zainteresovanih investitora ispunile sve uslove iz poziva. “Tenis” dobija zemljište na površini od 2.431 hektara, koje će početi da koristi 2019. godine, uz planiranu investiciju vrednu 21 milion evra.  “Fud Planetu“ odobrena je investicija od 4,5 miliona evra, a reč je o izgradnji postrojenja za preradu soje u proteine. Njima je u zakup dato 900 hektara zemljišta i u narednih godinu dana zaposliće oko 30 radnika na teritoriji grada. „Farmer 023 V&M“ dobiće 67 hektara zemljišta za koje će zakupninu plaćati oko 250 evra godišnje. Investicija te kompanije vredna je pola miliona evra i njom je planirana izgradnja objekta za stočarsku proizvodnju.

Poljoprivrednici  negodovali okupljanjem ispred Gradske kuće

Odbornicima se pre usvajanja poslednje tačke obratio Slavko Vukov predstavnik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina, koji su se, negodujući zbog predloga da se pojedinim kompanijama na duži rok ustupa državno zemljište, sa dvadesetak traktora okupili u neposrednoj blizini Gradske kuće.

– Argumentovano tvrdimo da našu zemlju treba da obrađuju domaći zemljoradnici. U poslednjih 70 godina je vršeno niz eksprimenata nad poljoprivredom i poljoprivrednicima i to uvek neuspešnih, a to je tvrdimo slučaj i sa ovim predlogom koji se spremate da usvojite. Obraćam vam se zbog naše dece kojima treba da ustupamo zemlju  na 30 godina, a ne stranim kompanijama. Nemamo ništa protiv kompanije Tenis ali samo u slučaju da  ovde  naprave klanicu. Ustupati poljoprivredno zemljište na tako dug period nema nikakvog smisla – rekao je Vukov.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh