I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zajedničke patrole poljučuvara i policije doprinele manjem paljenju strnjišta u opštini Žitište

Poslednjih 10 dana, tzv. „Miholjskog leta“ obeležili su osim neuobičajeno visokih temperatura i požari na strnjištima koji se namerno u ovom periodu  potpaljuju već dugi niz godina.

Takva praksa često je dovodila do opasnih situacija naročito blizu saobraćajnica, a zabeleženi su i tragični slučajevi. Ove godine je zahvaljujući modernim tehnologijama moguće pratiti šta se dešava gotovo na svakom kvadratnom metru zemaljske kugle, a sateliti agencije NASA zabeležili su da je u Srbiji i naročito na teritoriji  Vojvodine u oktobru bilo najviše požara u Evropi.  Oni su većinom  izazvani paljenjem pomenutih poljoprivrednih ostataka.  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je za RTS da je najgore stanje u tri sremske i jednoj banatskoj opštini. U  Žitištu je prema njegovim rečima u periodu od 9. do 19. oktobra zabeleženo 950 požara na parcelama.

Na konferenciji za medije održanoj u opštini Žitište o trenutnom stanju i merama koje su preduzimane u cilju sprečavanja ovih opasnih radnji govorio je predsednik opštine Mitar Vučurević.

PerSu marketi

– Prošla godina u tom pogledu zaista je bila katastrofalna. S koje god strane da ste ulazili u opštinu Žitište bilo je paljenja strnjišta. Ove godine su zato poljočuvarska služba i policija reagovale zajedno i to po prethodnom dogovoru. Takva akcija dala je rezultate. Takođe i današnja tehnologija omogućava veoma lako otkrivanje, koja odnosno čija njiva gori. Sasvim je drugi problem dokazivanje ko je upalio vatru. Smatram da će ove i narednih godina takva loša praksa biti sve ređa. Potrebno je naravno i vreme da se neke loše navike i prekinu – zaključio je Vučurević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

foto: info centar Žitište

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh