I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zahvaljujući solarnim panelima 10 miliona dinara investicije biće vraćeno za tri do pet godina

OPRAVDANA INVESTICIJA DOMA UČENIKA ANGELINA KOJIĆ GINA

Da je korisćenje obnovljivih izvora energije uveliko sadašnjost pokazuje i primer zrenjaninskog doma učenika „Angelina Kojić Gina“ koji će zahvaljujući panelima za solarno grejanje sanitarne vode koji su instalirani pred dve godine u narednom periodu opravdati investiciju vrednu 10 miliona dinara.

– Zahvaljujući donaciji Slovačke ambasade i firme „Termosolar“, 2009. godine dom učenika „Angelina Kojić Gina“ ugradio je solarne panele za grejanje sanitarne tople vode. Tada smo bili prvi u našoj zemlji, a sada postoji još desetak doma učenika koji su isto to uradili, saznajemo od Gorana Petkovića, direktora doma.

– Investicija je krajnje opravdana jer se uloženi novac vraća u periodu od tri do pet godina u zavisnosti od korišćenja sistema. Postojeći sistem od 80 panela zadovoljava potrebe 285 korisnika u periodu dok su u domu, a preko leta i potrebe trećih lica, pošto je u tom period dom otvoren i za njih, a uštede su 50 posto, nastavlja Petković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Firma “Termosolar” redovno prati parametre koji im se svakodnevno dostavljaju i izuzetno je zadovoljna tako da će saradnja i u daljem periodu biti nastavljena. Kapacitet se proširuje sa još 40 panela što je u skladu sa proširenjem stambenog dela koje u toku a kada to bude gotovo u dom će se useliti još 72 učenika. U planu je i dalji razvoj alternativnih izvora energije postavljanjem toplotne pumpe I jedne solarne elektrane manjeg kapaciteta. Solarna elektrana će funkcionisati po principu foto naponskih panela. Ona bi trebala da pokrije potrebe malih potrošača koji su tu smešteni a višak energije će se predavati ili kompenzovati sa Elektrodistribucijom.

Inače, dom učenika namenjen je srednjoškolcima koji su raspoređeni u 51 sobi i pet apartmana sa izuzetnim uslovima. U Zrenjaninu ima 12 srednjih škola. O deci brine 15 vaspitača a zaposlenih ima 50. Kategorizacija je u toku a dom se u sistemu HCCP ISO 9001 što ukazuje na nivo kvaliteta.

 

Autor teksta : Maja Pandurov

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh