I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Većina zadruga uskladila svoje poslovanje s odredbama Zakona o zadrugama

Zadružni sektor je zadovoljan efektima koje je dao Zakon o zadrugama, a koji je usvojen pre nešto više od godinu dana. Pre svega, jer odredbe ovog zakona idu na ruku zadrugama sa dugom tradicijom. Uz to, stimulišu osnivanje i poslovanje novih zadruga. Postojeće zadruge su imale rok od godinu dana da svoju organizaciju, poslovanje i opšte akte usklade s odredbama novog zakona. Zadružni savez Vojvodine navodi da je najveći deo njih uspeo da izvrši ovu obavezu.

Zakon o zadrugama usvojen je krajem 2015. godine. Na snagu je stupio na Božić 2016. Tokom čitave prošle godine postojeće zadruge su najviše radile na usklađivanju poslovanja sa odredbama novog zakona. Najvažnija odredba za sve zadruge bila je ona o upisu zadružne svojine na nepokretnoj imovini. Pogotovo one koja je u periodu donošenja zakona bila u društvenoj svojini.

PerSu marketi

„Mišljenja zadružnog sektora o novom Zakonu o zadrugama su pozitivna. Pre svega, u pogledu odredbi o rešavanju svojinskih pitanja kod zadruga sa dugom tradicijom. Isto tako i u pogledu stimulativnog zakonskog rešenja za osnivanje i poslovanje zadruga. Problem pravilne primene odredbi zakona u praksi, postojao je u toku 2016. godine. I to u delu upisa zadružne svojine, što je i jedna od najbitnijih oblasti ovog zakona“, kaže Jelena Nestorov Bizonj, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine.

Jelena Nestorov Bizonj

Zadruge su imale rok od godinu dana da usklade svoje poslovanje s novim zakonom

Zakon o zadrugama je postojećim zadrugama i zadružnim savezima dao rok od godinu dana da svoju organizaciju, poslovanje i opšte akte usklade s odredbama ovog zakona.

„Zadružni savez Vojvodine je u toku 2016. godine pružao informativnu, savetodavnu i praktičnu pomoć zadrugama u procesu usklađivanja s novim zakonom. Postupak usklađivanja bio je prilika da se odnosi između zadruge i zadrugara urede na način koji svima najbolje odgovara. Isto je i sa upravljanjem zadrugom, organizacijom poslovanja i svim drugim što je od značaja za uspešno poslovanje zadruge. Mogu da kažem da nije bilo većih problema u tom procesu. Najveći deo zadruga je ovu obavezu izvršio, a kod dela zadruga, postupak usklađivanja se još obavlja“, dodaje naša sagovornica.

Većina zadruga je podnela zahteve za upis zadružne svojine

Većina zadruga koje su na početku 2016 godine imale upisanu društvenu svojinu nad nepokretnostima, ubrzo su po stupanju zakona na snagu podnele zahteve za upis zadružne svojine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Po podnošenju zahteva zadruga za upis zadružne svojine, većina službi za katastar nepokretnosti je u kratkom roku donela rešenja o upisu zadružne svojine. Ovaj postupak se najbrže sprovodio na području Zrenjanina i Žitišta. Međutim, na doneta rešenja o upisu zadružne svojine, teritorijalno nadležna odeljenja pravobranilaštva su podnosila žalbe. To znači da postupak upisa zadružne svojine nije pravosnažno okončan. Prema dokumentaciji koju je većina zadruga dostavila Zadružnom savezu Vojvodine u najvećem broju slučajeva nije bilo objektivnih razloga za podnošenje žalbi na doneta rešenja o upisu zadružne svojine“, kažu u ovoj instituciji.

Zadružni savez Vojvodine uticao na otklanjanje formalnih nedostataka

„S namerom da se navedeni problem što pre reši Zadružni savez Vojvodine je zahtevao od Ministarstva privrede da se održi sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici Ministarstva privrede i poljoprivrede, Republičkog geodetskog zavoda i Zadružnog saveza Vojvodine. Cilj je bio da se uočeni problem reši pre nego što postane još zastupljeniji u praksi. Održana su dva sastanka. Zaključeno je da su žalbe pravobranilaštva podnete iz formalih razloga u delu nesaglasnosti izreke i obrazloženja rešenja o upisu zadružne svojine. Ali i zbog korišćene terminologije u izreci rešenja. Zbog toga je u novembru RGZ službama na terenu prosledio novu formu rešenja za upis zadružne svojine. Tako su otklonjeni formalni nedostaci, a time i razlozi za nove žalbe na upis zadružne svojine“, objašnjava Jelena Nestorov Bizonj.

Takođe, prihvaćen je i predlog koji je dao Zadružni savez Vojvodine da se ispred drugostepenog organa RGZ, žalbe na rešenja o upisu zadružne svojine rešavaju po hitnom postupku. To je bilo od velikog značaja imajući u vidu da je pred ovim organom izuzetno veliki broj predmeta sa ovom problematikom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh