I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zabrinjavajući broj slučajeva nasilja među osnovnoškolskom decom

Dvadeset dve osnovne škole na teritoriji Grada Zrenjanina u prvim danima februara dostavile su izveštaje o vršnjačkom nasilju evidentiranom tokom prvog polugodišta aktuelne školske godine.

Na osnovu izveštaja, evidentirano je ukupno 956 slučajeva nasilja 1., 2. i 3. nivoa. Zabrinjavajuće je da od tog broja, čak 21 slučaj spada u 3. nivo nasilja koji pored škole, školskog tima za borbu protiv nasilja, roditelja, uključuje i institucije poput policije, tužilaštva, centra za socijalni rad, hitne pomoći.

U oblike evidentiranog nasilja spadaju fizičko, psihičko, socijalno nasilje, seksualno uznemiravanje i zloupotreba informacionih tehnologija, a iz tabele u izveštaju može se jasno videti i koliko je slučajeva zabeleženo:

PerSu marketi


-Imali smo različite slučajeve sukoba među decom. Kada pričamo o ugovorenim tučama, zabeležen je slučaj gde su se devojčice putem interneta sporečkale, da bi sve to eskaliralo ugovaranjem tuče ne bi li nesporazum razrešile bejzbol palicama. I to su vrlo opasne situacije u kojima po pravilu ne učestvuju samo te dve ključne osobe koje imaju sukob. Tu se okupljaju ekipe, ona ekipa koja „radi“ i ona koja navija. Srećom, sprečili smo da do tuče dođe, inače bi posledice bile nesagledive. Tačno je i da ima uticaja sekti, a to je ono što nažalost kreće od roditelja, ona faza vrbovanja. Pokuša se preko letaka, a onda, ako to ne da rezultate, formiraju se grupe pa se ceo razred ubacuje, dovodi u jednu vrstu zablude. Srećom da u školi imamo mlade, edukovane kolege koji osim što uvek dograđuju svoje znanje o opasnostima i zaštiti na internetu, imaju i dobru saradnju sa policijom. Mislim da nijedan problem ne treba stavljati pod tepih, kaže za portal I love Zrenjanin Miroslav Brnjoš direktor OŠ „Petar Petrović Njegoš“ i predstavnik Aktiva osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nije tajna ni da se deca često snimaju i da su rezultat toga eksplicitni snimci koji kruže internetom. Tada nastaje pakao, ali nije uvek moguće pružiti pomoć ukoliko dete i roditelj ne žele da sarađuju.

– Ponekad dete ne želi da sarađuje, a ima situacija kada roditelj nakon tog što dete pretrpi nasilje, reši problem tako što ga ispisuje iz škole i upisuje u novu. Tako se problem ne može rešiti. Roditelji malo znaju o svemu što se dešava između dece i ne mogu sve da isprate. Pogotovo u situaciji kada su razvedeni. Onda dete tu svoju patnju, nemoć, ispoljava ili kroz agresiju ili nekim nasiljem kojim skreće pažnju da mu je potrebna pomoć, kaže Brnjoš.

Nade se u narednom periodu polažu u inicijativu Ministarstva prosvete da se na nivou gradova i opština oforme multisektorski saveti u kojem bi, osim predstavnika institucija, bili i predstavnici Saveta roditelja škola. Cilj je da to telo čije je formiranje u toku u svakoj opštini i gradu, preduzima mere protiv vršnjačkog nasilja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh