I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

ZABRINJAVAJUĆE: U Srbiji od karcinoma pluća umre oko 4.700 ljudi, broj žena pušača u porastu

Stavljanjem 23 inovativna leka na pozitivnu listu o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja očekuje se da će, između ostalog, lečenje kancera pluća dati značajno bolje rezultate u odnosu na dosadašnje. U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“u Zrenjaninu očekuju da će inovativna terapija u narednom periodu biti dostupna većem broju pacijenata.

– Inovativnu terapiju imamo već nekoliko godina, ali to su sporadični slučajevi koje smo realizovali uz svesrdnu pomoć Instituta za plućne bolesti Vojvodine. Od nove godine će u primeni biti novi protokol i verovatno će veći broj pacijenata ići na tu vrstu lečenja. Imamo deo pacijenata iz naše sredine koji se leče pri institutu, međutim broj pacijenata je do sada bio uslovljen donacijama, odnosno bilo je prostora za lečenje onoliko pacijenata koliko je institut dobijao kompleta za lečenje karcinoma. U toj meri je taj vid lečenja institut mogao da pruži i nama i ostalim sredinama u Vojvodini. Naša bolnica ima iskustva sa lečenjem inovativnom terapijom, i nadamo se da će primenom novog protokola to biti rutina, da ćemo imati još više prostora za lečenje, rekao je portalu I love Zrenjanin dr Branislav Martinov, specijalista pneumoftiziolog-onkolog Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“.

Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.700 osoba

Inovativni lekovi koji se smatraju „spasonosnom“ terapijom, mogli bi da poboljšaju lošu statistiku koja u Srbiji, gledano na broj obolelih od karcinoma pluća, ne ide u boljem pravcu.

I Taxi Zrenjanin

-Karcinom je i dalje veliki problem u pulmologiji i u medicini. Godišnje dijagnostikujemo oko 6.000 slučajeva karcinoma pluća od kojih umre 4.700, a naš okrug nimalo ne zaostaje za tom poražavajućom statistikom. Godišnje imamo 117 obolelih od karcinoma. Nažalost, prednjačimo i u svetu i Evropi. Po broju obolelih od karcinoma pluća u Evropi smo na drugom mestu, u svetu na trećem. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da smo od 2009. godine do danas imali žestok porast broja karcinoma. Svedoci smo rastućeg trenda, a pušenje je i dalje najveći problem, ocenjuje dr Martinov.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Karcinom pluća kod muškaraca je na prvom mestu. Međutim, naročito zabrinjava podatak da se broj žena pušača iz godine u godinu povećava.

– U vreme dok sam bio student (a studije sam završio 1982. godine), taj odnos je bio 12:1 u „korist“ muškaraca. Sada je taj odnos 1:2. Porastom broja žena pušača, raste i broj obolelih, kaže dr Branislav Martinov.

Novembar je mesec borbe protiv raka i uvek je prilika da se češće govori o preventivi. Lekari skreću pažnju onima koji imaju simptome poput dugotrajnog kašlja koji traje nedeljama, da se obavezno obrate lekaru.

– Pacijenti obično dolaze kasno, kada je karcinom u poodmakloj fazi. Nažalost, benigni tumori pluća su izuzetno retki i po statistikama zauzimaju svega 2%. Daleko češće je to karcinom i iz tog razloga je naša želja i molba da se ljudi javljaju na vreme, kako bismo mogli da delujemo u ranoj fazi, kaže naš sagovornik.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh