I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Zabrana prodaje i kupovine mesa iz Mađarske i Rumunije na pijacama

Na sastanku održanom u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga a u vezi prevencije Afričke kuge svinja, doneta je odluka o zabrani prodaje i kupovine mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske, Rumunije, kao i sa gazdinstava. Odluka je doneta u skladu sa povećanim rizikom od zaraze i blizine novih žarišta u Rumuniji. Zabrana prodaje se odnosi na pijace, a cilj ove mere je sprečavanje unošenja, pojave i širenja zarazne bolesti – Afričke kuge svinja.

Kako je navedeno na sastanku, odluka je bila logična s obzirom na to da je otpornost virusa koji izazviva bolest velika, kao i da je jedan od puteva prenošenja bolesti upravo preko mesa i proizvoda od mesa zaraženih domaćih i divljih svinja.

– Zabrana se donosi na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja u Republiku Srbiju od 1. februara 2019. godine. S obzirom na povećanu opasnost od unošenja ove zarazne bolesti u Republiku Srbiju vršiće se pojačan nadzor svih nadležnih inspekcijskih službi na svim prodajnim mestima van poslovnog prostora, na pijacama, u svim lokalnim samoupravama u Okrugu i preduzimaće se odgovarajuće sankcije u cilju zaštite svake opštine a time i cele države od pojave i širenja ove zarazne bolesti koja može naneti ogremne štete uzgoju svinja i našoj privredi, saopšteno je nakon održane sednice.

PerSu marketi

Sastanku su prisustvovali predstavnici komunalnih inspekcija svih lokalnih samourava sa područja Srednjobanatskog upravnog okruga, predstavnici Policijske uprave Zrenjanin i JKP „Pijace i parkinzi„ Zrenjanin, šef Odseka republičke veterinarske inspekcije

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh