I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zaboravljena spomen ploča u Vojvoda Stepi vraćena na mesto posle 77 godina (VIDEO)

Spomen ploču Kralju Aleksandru I Karađorđeviću meštani Vojvoda Stepe prvi put su otkrili 9. oktobra 1936. godine na dvogodišnjicu ubistva kralja u Marseju.

Nekoliko godina kasnije ploča je uklonjena i sakrivena na tavanu današnje zgrade Mesne zajednice i  vremenom je pala u zaborav. Sasvim slučajno otkrivena je prilikom renoviranja zgrade kada ju je među predmetima pripremljenim za bacanje spazio Branko Savić predsednik ovdašnjeg Udruženja dobrovaljaca i njihovih potomaka ratova 1912. – 1918.

U međuvremenu su ispredane razne priče o njenoj sudbini. „Završila je na dnu bunara, na njivi, na pojilu za konje, čak je nekim čudnim okolnostima završila u Lici“. Na sreću, ništa od svega nije bilo istina. – Ploča je naličjem na dole stajala na tavanu punih 77 godina, pa je svima koji su i bili na tavanu ličila na običan kamen. Srećom sada je na svom mestu na radost svih Stepčana. Slova na ploči su osvežena, a stari reljef koji je uništen ponovo je uradio vajar Aleksandar Mišić – kaže Branko Savić. Više detalja ove interesantne priče iz slikovite Vojvoda Stepe pogledajte u video prilogu

PerSu marketi

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh