I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Za godinu i po dana 500 vozača uhvaćeno u vožnji bez vozačke dozvole

Na području koje pokriva Policijska uprava u Zrenjaninu, iz saobraćaja je u proteklih godinu i po dana isključeno preko 500 vozača zbog neposedovanja vozačke dozvole. Ovo je jedan od 11 prekršaja za koje su kazne znatno pooštrene izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima, koji se primenjuje od aprila prošle godine. Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja, produžava se podnošenjem zahteva na šalteru Policijske uprave, a od 1. jula, možete se izjasniti da vam se ovaj dokument dostavi na kućnu adresu.

Vožnja pod dejstvom alkohola, nepropisna brzina, vožnja bez vozačke dozvole, samo su neki od prekršaja za koje su od prošle godine Zakonom o bezbednosti u saobraćaju na putevima predviđene oštrije kazne. Uprkos tome i činjenici da MUP, Agencija za bezbednost u saobraćaju i Auto-moto savez konstantno apeluju na vozače da voze oprezno i odgovorno, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Zrenjaninu, bilans nastradalih u saobraćaju tokom jula meseca bio je više nego zabrinjavajući.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, od prošle godine, teškim saobraćajnim prekrašajem koje podrazumeva i najveću novčanu kaznu, smatra se vožnja bez položene ijedne kategorije, odnosno vožnja bez vozačke dozvole.

I Taxi Zrenjanin

Prema podacima Policijske uprave u Zrenjaninu, od početka 2018. do kraja juna tekuće godine, iz saobraćaja je isključeno 506 vozača koji nisu imali vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila i 45 vozača koji su upravljali vozilom bez odgovarajuće kategorije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U istom periodu, iz saobraćaja je isključeno 105 vozača zbog isteka važenja vozačke dozvole. Iako je kazna za ovaj prekršaj od prošle godine manja, jer se smatra da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima, i dalje je reč o prekršaju, odnosno neodgovornosti vozača. Prema važećim propisima, nije odredjen rok u kom je vozač dužan da zameni vozačku dozvolu čiji je rok istekao, ali u tom slučaju ne sme da upravlja vozilom.

Ovi podaci odnose se samo na one učesnike u saobraćaju koji su prošli policijsku kontrolu, a pretpostavka je da je broj vozača koji tokom upravljanja vozilom nemaju vozačku dozvolu, mnogo veći.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju na putevima, motornim vozilom može da upravlja vozač koji ispunjava propisane uslove i koji ima važeću vozačku dozvolu.

Policija će sankcionisati one vozače koji su zatečeni da vozilom upravljaju, a nije im izdata vozačka dozvola, ukoliko upravljaju vozilom bez dozvole odgovarajuće kategorije, kao i ukoliko nemaju kod sebe dozvolu i ne daju je na uvid policijskom službeniku.

Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja produžava se na zahtev vozača koji se izdaje najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole. Izuzetno, ako je to neophodno, zahtev se može podneti i pre navedenog roka, ali ne ranije od godinu dana. Uz zahtev za produženje vozačke dozvole treba dostaviti i vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu, zdravstveno uverenje, važeću ličnu kartu na uvid, dokaz o plaćenoj naknadi troškova za izdavanje vozačke dozvole i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.

Od 1. jula ove godine, gradjani se na šalterima policijskih stanica ili uprava, prilikom podnošenja zahteva mogu izjasniti da li žele da im se vozačka dozvola dostavi na kućnu adresu. U slučaju da se opredelite da vam se dozvola dostavi na adresu prebivališta, uručenje izdatog dokumenta će obaviti JP „Pošta Srbije“ a vas će to zadovoljstvo koštati samo 117 dinara prilikom uručenja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh