I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Za godinu dana broj nezaposlenih smanjen za 22,2 odsto

Broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Zrenjanin krajem novembra 2018. godine bio je manji za 22,2% u odnosu na isti period 2017. godine. Upoređivanjem poslednjih nekoliko godina, evidentno je da se broj nezaposlenih smanjuje i da je znatan uticaj na to imalo zapošljavanje u firmama stranih investitora. S obzirom na to da će u Zrenjaninu poslovati i kineska kompanija „Šandong Linglong“, moglo bi se očekivati da će broj nezaposlenih biti još manji. O temi zapošljavanja, samozapošljavanja i nastalih promena na polju radne snage, razgovarali smo sa Tatjanom Mijatović, direktorkom Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Zrenjaninu.

– Na evidenciji naše filijale, na kraju novembra 2018, na području Srednjobanatskog okruga bilo je 10.494 nezaposlenih lica, od čega je 5.087 žena. U isto vreme, u Zrenjaninu je bilo 4.749 nezaposlenih, među kojima je 2.338 žena. Ako se usredsredimo na podatak o broju nezaposlenih u okrugu, i to kroz stručnu spremu, stanje je sledeće – najveći je broj onih koji imaju I stepen stručne spreme, odnosno nekvalifikovanih radnika, njih 4.744. Nezaposlenih lica sa II stepenom stručne spreme (polukvalifikovanih radnika )je 181, sa III stepenom ili trogodišnjom srednjom školom 2.145, sa četvorogodišnjom srednjom školom 2.175, sa petim stepenom, odnosno visokokvalifikovanih je 29, a sa VI stepenom (VI/1 i VI/2, završena viša škola ili trogodišnje visoko obrazovanje) njih 445. Na toj evidenciji smo imali i 773 lica sa VII završenim stepenom odnosno fakultetom, i dvoje sa VIII stepenom. Reč je o doktorima nauka, kaže Tatjana Mijatović.

SMANJENJE BROJA NEZAPOSLENIH
Broj nezaposlenih na kraju 2017.godine 13.137 u okrugu, od toga 6.052 u Zrenjaninu
Broj nezaposlenih na kraju 2016.godine 16.500 u okrugu, od toga 8.143 u Zrenjaninu

– Filijala za zapošljavanje Zrenjanin realizovala je sve finansijske i nefinansijske mere zapošljavanja, predviđene planom i programom rada. U periodu januar-novembar 2018. godine ukupno zapošljavanje, ili ukupan broj slučajeva zapošljavanja, bio je 19.383, što se odnosi na zapošljavanje na određeno i neodređeno vreme, na zapošljavanje na privremeno-povremenim poslovima, po ugovoru o delu, i na sve druge vrste radnog angažovanja. Od toga, sa evidencije Filijale Zrenjanin zaposleno je 5.932 lica na zahtev poslodavaca. I ove godine akcenat je bio na zapošljavanju teže zapošljivih kategorija, koje su i u aktivnim merama imale prioritet pri uključivanju. Osobe sa invaliditetom (OSI), kao jedna od teže zapošljivih, bile su takođe u fokusu: ove godine zaposleno je 161 OSI, i to najviše lica sa III stepenom stručne spreme – 74, 38 bez kvalifikacije i 23 polukvalifikovanih.

PerSu marketi

Kakav je odnos filijale i poslodavaca, koliko često se obraćaju za pomoć?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Dobru saradnju sa poslodavcima sa područja okruga nastavili smo i ove, kao što je to bilo i ranijih godina. Poslodavci nam se obraćaju i za posredovanje i po programima aktivnih mera zapošljavanja. I ove godine nastavljena je pozitivna praksa realizacije podsticajnih mera zapošljavanja putem udruživanja finansijskih sredstava lokalnih samouprava Srednjobanatskog okruga i NSZ. Prema lokalnim akcionim planovima i finansijskim sredstvima opredeljenim za zapošljavanje, na teritoriji grada Zrenjanina i opština Žitište, Novi Bečej i Sečanj, omogućeno je zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih uključivanjem u mere aktivne politike zapošljavanja.

Koja su zanimanja tražena, a koja se smatraju deficitarnim?

-Poslodavci su tražili posredovanje u zapošljavanju najčešće za zanimanja vozači (različitih kategorija), prodavci, radnici u proizvodnji, građevinski radnici, radnici obezbeđenja, kuvari, konobari, elektrotehničari, elektroinstalateri, bravari, nastavnici nemačkog jezika, nastavnici matematike. Na evidenciji je uočljiva suficitarnost u brojnim zanimanjima, na primer iz oblasti tekstilstva i kožarstva, i to prelac, tkač, obrađivač kože i krzna… Zatim, profili u II stepenu stručne spreme (pomoćni radnici) u različitim oblastima rada, kao i tehničari – maturant gimnazije, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, poljoprivredni tehničar, građevinski tehničar , hemijski tehničar, prehrambeni tehničar i tehničar za biotehnologiju…

Da li mislite da se možemo suočiti sa problemom nedostatka radne snage, onda kada kineska kompanija „Šandong Linglong“ dođe u naš grad?

-U zavisnosti od toga koji profili budu potrebni kompaniji, odnosno koja znanja i veštine će biti nužne za izvršioce na radnim mestima, smatramo da ćemo uspeti da obezbedimo ljudske resurse ukoliko se ovaj poslodavac obrati filijali. Takođe, jedan od programa koji može da pomogne u rešavanju problema nedostajuće radne snage je program obuke za poznatog poslodavca, koji omogućuje da se realizuje obuka sa ciljem da svi polaznici koji je uspešno završe budu zaposleni u preduzeću poslodavca kod kog su pohađali obuku.

Realno je očekivati da će i u slučaju „Šandong Linglonga“, bar kada je u pitanju jedan broj radnika, doći do migracije onih koji su već zaposleni. Da li imate podatak u kojoj meri se dešava migracija radnika iz jedne u drugu fabriku u ovom momentu?

– Filijala ne raspolaže ovim podatkom. Ipak, očekivano je da u situaciji kada već neko vreme u našim industrijskim zonama posluju kompanije recimo iz oblasti auto-industrije, da je prisutna ovakva vrsta migracija. Radno iskustvo u ovoj oblasti verovatno je komparativna prednost kandidatima kada prelaze u drugo preduzeće.

Kakva je situacija sa samozapošljavanjem?

-Subvenciju za samozapošljavanje je u 2018. godini koristilo 72 lica, i to 55 lica po programu Nacionalne službe za zapošljavanje (3 OSI, 51 ostala lica i jedna jednokratna isplata novčane nadoknade), zatim 14 lica po programu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, i tri lica po programu LAPZ sufinansiranje.
Sredstva predviđena programom za subvenciju NSZ i LAPZ sufinansiranje su 180.000 (200.000 dinara za viškove zaposlenih i 220.000 za OSI ). Po programu AP Vojvodine ta sredstva iznose 250.000 (300.000 dinara za OSI i žene).

Koliko je poslodavaca iskoristilo pravo na subvencije?

– Subvenciju za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, u toku 2018. godine su koristila 22 poslodavca za zapošljavanje 34 lica po programu Nacionalne službe za zapošljavanje, po programu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam 23 poslodavca je zaposlilo 26 lica, a po programu LAPZ sufinansiranje – tri poslodavca je koristilo subvenciju za šest lica. Iznosi subvencije po programu NSZ i lAPZ sufinansiranje su određeni stepenom razvijenosti opštine i iznosili su od 150.000 (180.000 za OSI) za opštine prvog i drugog stepena razvijenosti , 200.000 (240.000 za OSI) za treću grupu i 250.000 ( 300.000 za OSI) za četvrtu grupu i devastirana područja. Po programu AP Vojvodine, iznos subvencije je 930.000 dinara po licu za zapošljavanje nezaposlenih lica čije zanimanje spada u kategoriju deficitarnih zanimanja i 173.000 dinara, zaključila je Tatjana Mijatović na kraju ragovora.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh