I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Za 11 porodica izbeglih lica danas svečano uručeni ključevi novih stanova

U okviru 4. potprojketa Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, u Zrenjaninu su svečano uručeni ključevi 11 stanova za lica izbegla iz BiH ili Hrvatske.

Zgrada u ulici Franje Kluza drugi je objekat useljen u Srbiji finansiran iz fonda Regionalnog stambenog programa sa 275 hiljada evra uz kontribuciju opštine Arilje od 6 miliona dinara. Prethodno je već useljeno 15 porodica upravo u opštini Arilje. Ovim programom predviđeno je trajno rešavanje stambenog pitanja za najugroženije izbegličke porodice. Sprovodi se uz podršku OEBS, UNHCR, Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je najvećim delom donatorskim sredstvima EU, SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švedske, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Gradska uprava je obezbedila zemljište u javnoj svojini za izgradnju objekta, pribavila i finansirala sve potrebne saglasnosti i uslove javnih komunalnih preduzeća, osigurala neophodnu infrastrukturu, priključenje objekta na električnu mrežu, vodovod i kanalizaciju, a nakon primopredaje objekta, izvršiće i uknjiženje nepokretnosti.

Ključevi novih domova uručeni su porodicama Tomaš, Ćurić, Dulać, Dragović, Mitrović, Komadina, Čorokalo, Crnomarković, Knez, Galić i Šašić. Ključeve su uručili prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

I Taxi Zrenjanin

U ime svih porodica zahvalio se Goran Tomaš. – Izbegao sam 1991. godine iz Osijeka tada kao maloletni dečak. Živeli smo po raznim iznajmljenim stanovima i danas posle 27 godina iskreno smo zahvalni što ćemo posle teškog života konačno imati svoj krov nad glavom. Zahvaljujemo se državi Srbiji, Gradu Zrenjaninu i svim međunarodnim institucijama jer danas imamo priliku za novi početak – rekao je Tomaš.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Stanovi u ovom objektu su površine od 30 do 60 kvadratnih metara. Porodice koje su se danas uselile  će u narednih 6 meseci plaćati zakup u visini od 4000 dinara, a nakon tog perioda će moći i da otkupe stanove na rok od 25 godina po uslovima predviđenim za izbegla i raseljena lica, u svakom slučaju povoljnijim od tržišnih.

Potprojekat 4 RSP vredan je više od 13 milona evra. U okviru njega dodeljuje se ukupno 661 stambeno rešenje: 30 montažnih kuća, 2261 stan, 300 paketa građevinskog materijala i 70 seoskih kuća. U toku je izgradnja 1647 stanova u 48 jedinica lokalne samouprave. Jedan od objekata i to sa 40 stanova gradiće se u Zrenjaninu u Pančevačkoj ulici.

U narednom periodu očekuje se useljavanje zgrada u Loznici, Kladovu, Vršcu i Negotinu te u beogradskoj opštini Kamendin. Takođe gradnja je u toku i u Temerinu, Somboru, Brusu, Boru, Sevojnu, Golubincima, Odžacima i  Vrnjačkoj Banji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh