I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Vučić: Nove mere u borbi protiv širenja korona virusa

  – Očekujemo u naredna 72 sata ubrzanje u smislu broja zaraženih. Nažalost, za očekivati je i povećanje broja smrtnih slučajeva. Ovo je nešto što je za očekivati s obzirom na to da imamo 81 lice na respiratoru. Oni su u teškom ili kritičnom stanju. Ostala lica koja se nalaze u našim bolnicama i privremenim bolnicama osećaju se dobro i stabilno. Nažalost, danas smo izgubili još troje ljudi. Od 637 novotestiranih mislim da je 110-111 pozitivno. Ono što smo primetili u prethodna tri dana jeste da veći broj pozitivnih dolazi iz četiri sredine: Beograd, Ćuprija, Čačak i Valjevo – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti nakon 19 časova.

Aleksandar Vučić je rekao da je od presudnog značaja da budemo još disciplinovaniji u narednom periodu.

foto: RTS printscreen

PerSu marketi

Nove mere – neke oštrije, neke blaže

Nakon sastanka sa stručnjacima, Vučić je saopštio:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Danas smo razgovarali o sprovođenju novih mera, analizirali dosadašnju situaciju. Deo mera koje su na snazi ćemo  pooštriti, deo mera ćemo da olakšamo. Prva mera je da uvedemo zabranu kretanja od subote u 13 sati do ponedeljka u 5 ujutru. Nama su vikendi pravili najveće probleme. Ta zabrana jedino ne važi za penzionere koji imaju mogućnost da odu u prodavnice nedeljom od 4 do 7 ujutru. 

Od večeras Vlada Srbije uvodi meru da na javnom mestu mogu biti maksimalno dve osobe, a druga mera je da je subotom od 23 do 01h, na daljini ne većoj od 200 metara od mesta prebivališta omogućeno šetanje kućnih ljubimaca tj. pasa.

– Nemamo problema ni sa jednom namirnicom. U apotekama će biti rukavica, maski. Kupili smo oko 1.100 respiratora ali imamo svega 500 da su pod našim ključem i čekamo ih da budu na teritoriji Srbije. Kupovali smo ih svuda po svetu. Hvala Kinezima koji su nam pomogli da dođemo do mašine za izradu maski, jer kada to rešimo, uvek ćemo ih imati. Važno je da se osvrnemo na dramatično povećanje brojeva preminulih lica u zemljama žarišta. U Italiji, Španiji, i dalje raste broj preminulih. Mi mislimo da smo na vreme krenuli sa teškim merama i to nam je pružilo šansu. U narednih 15 dana za nas sledi najteži udar, i to će pretpostavljamo biti vrhunac krize, i to sve dolazi od tog 15-16. marta kada smo imali veliki priliv novozaraženih.

Želeo bih da se zahvalim građanima Srbije za disciplinu i odgovornost, to pokazuje 90-95% ljudi. Posebno se zahvaljujem svim lekarima. Divim se ljudima koji rade i rizikuju svoje živote, rekao je Vučić na kraju.

Pomoć i od Rusije

Vučić je najavio da će Rusija i u ovoj situaciji pomoći Srbiji.

– Već sutra će nam stići prvi „iljušin“ sa osobljem koje dezinfikuje prostore, lekarima, sa svom opremom i respiratorima, medikamentima. Posebnu zahvalnost dugujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za tu pomoć. Razgovarao sam sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je rekao da će pomoći Srbiji i u ovoj krizi. Molio sam za sirovinu za hidroksihlorokin, i on je rekao da će u narednih 24 sata dati odgovor. Ne zaboravite da ćemo mi od 8-9. aprila proizvoditi hirurške maske. Stižu nam mašine iz Kine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh