I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Uskoro nova kapija i rasveta za vrtiće na Bagljašu – neefikasna ograda ostaje do daljnjeg

Neformalno udruženje građana „Bagljaš u pokretu“ predalo je krajem prošle godine Skupštini grada više od 2.000 potpisa građana u cilju rešavanja poblema ograđivanja tri vrtića u naselju Bagljaš. Njihova inicijativa nije prihvaćena uz obrazloženje da nema novca, ali da se ipak može očekivati da će dvorišta vrtića koji su postali stecište raznih problematičnih osoba, u skorijem periodu dobiti novu kapiju, adekvatnu rasvetu i znak za zabranu ulaska van radnog vremena.

Tri vrtića u naselju Bagljaš „Bajka“, „Bambi“ i „Crvenkapa“, koji se praktično nalaze u istom dvorištu, godinama nisu adekvatno ograđeni. Niska ograda i u jednom delu ulaz bez kapije ranije nisu predstavljali problem, ali poslednjih godina dvorište vrtića postalo je stecište za lica koja se okupljaju noću, za sobom ostavljaju opuške, staklenu i plastičnu ambalažu od alkoholnih pića.

– Želeo bih da izrazim razočaranje što naša inicijativa nije usvojena. Taj razlog „da nema dovoljno novca“ je čudan jer su 2015. godine, kada su opredeljivana sredstva za participativno budžetiranje, sami pripadnici vladajuće stranke predložili rešavanje ovog problema. Drugi predlog je tada putem interneta dobio većinu glasova, mada su sredstva već bila odvojena za izgradnju ograde – tvrdi Milan Tatić ispred udruženja „Bagljaš u pokretu“.

I Taxi Zrenjanin

Milan Tatić – „Bagljaš u pokretu”

Bliži se povratak lepog vremena kada će dvorište biti puno dece i veoma je važno da do tada bude podignut nivo bezbednosti. To je navelo Tatića da porazgovara sa direktorom Predškolske ustanove, Vladimirom Petrovićem, koji je izašao u susret rešavanju ovog problema.

– Moram da se zahvalim na ekspeditivnosti direktoru, koji je odmah nakon razgovara izdao nalog da se kupi materijal za izradu kapija koje nedostaju, da se kupe sijalice za reflektore koji su popravljeni tokom zimskog raspusta i da se izrade i postave table upozorenja da je ulazak van radnog vremena zabranjen. Bez table upozorenja, bez kapija, niko nije ništa ni prekršio, pošto nije postojalo upozorenje. Nakon ovoga, komunalna policija imaće osnova da reaguje. Redovno će obilaziti dvorište, tako da ćemo postići neki nivo bezbednosti čekajući sledeći deo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pored finansijskih sredstava, prepreku za postavljanje nove ograde predstavlja i činjenica da vrtići nisu legalizovani.

– Moramo sačekati završetak procesa legalizacije, jer vrtić ne postoji na papiru. Tek kada se to završi možemo da radimo projekat i da vidimo koliki bi iznos bio za nadogradnju postojeće ograde, što je jeftinija varijanta. Nakon toga ćemo formirati jednokratni fond za koji već ima interesenata. Javili su nam se ljudi, privrednici, koji bi hteli da daju prilog, ali se na to ipak mora sačekati. Nisam baš optimista da će se to rešiti jako brzo, ali mi ćemo gledati da medijskim pritiskom i ličnim kontaktima to ubrzamo.

Status opštine za efikasnije rešavanje problema

-Mi kao udruženje „Bagljaš u pokretu”, krećemo u proces decentralizacije grada. Tokom potpisivanja peticije za vrtić anketirali smo građane, i na pitanje da li smatraju da Bagljaš treba da dobije status opštine, njihovo mišljenje je bilo potvrdno, što nas je dodatno ohrabrilo. Smatramo da je najbolje da se sa nadležnim faktorima grada to dogovori. Ukoliko ne bude dogovora, ići ćemo na referendum- zaključuje Tatić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh