I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Vrhunska vina Banata na jednom mestu – žiri presudio – najbolje vino proizvedeno je u Pančevu (VIDEO)

Hala “Medison” u Zrenjaninu ugostila je najbolje vinare Banata koji su svoje uzorke ponudili na ocenjivanje u okviru “Prvog Internacionalnog banatskog festivala vina” .

Žiri je ocenjivao 180 uzoraka od 77 proizvođača iz Banata. Svojim crvenim, roze, belim i šiler vinima predstavili su se vinari iz Zrenjanina, Melenaca, Taraša, Orlovata, kao i vinari iz Pančeva, Dolova, Crepaje itd.

Na otvaranju je govorio Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević. On je istakao da je njen  cilj između ostalog i  doprinos razvoju vinogradarstva i proizvodnji vina u srednjem Banatu. Podsetio je i na najsavremeniji vinski analizator vredan 17 miliona dinara, koji je kupila Pokrajina i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja domaćih vina učini jeftinijom i kvalitetnijom. „Pokrajinska vlada je, po prvi put, u 2017. godini pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine za subvencionisanje vinogradara. Ono što je najznačajnije – uloženo je u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ona postala što efikasnija i konkurentnija na domaćem i međunarodnom tržištu. Za ove tri godine potpisali smo oko 130 ugovora vrednih 210 miliona dinara s vinarijama širom AP Vojvodine“, istakao je Radojević i pozvao vinare iz Banata da konkurišu za sredstva namenjena unapređivanju proizvodnje.

Gostima i proizvođačima su se obratili i gradonačelnik Zrenjanin Čedomir Janjić, direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković. Čedomir Janjić rekao je da je ovo pravi način da ovaj banatski grad kroz kvalitetne manifestacije dobije svoje mesto na turističkoj mapi. Jedna od njih jesu i „Zrenjaninski dani piva“, koji se održavaju u avgustu sa preko pola miliona gostiju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

„Ponosni smo na sve one koji su nam pomogli oko organizacije Prvog internacionalnog festivala vina u Zrenjaninu. Vinogradarstvo i vinarstvo su u ekspanziji i u srednjem Banatu i uveren sam da ćemo imati još jednu uspešnu manifestaciju u našem gradu“, istakao je gradonačelnik, koji je zahvalio Pokrajinskoj vladi na razumevanju i uspešnoj saradnji.

Pored tradicionalnog takmičenja „Najbolje vino Banata 2020“ u okviru manifestacije održan je i bogat kulturno-umetnički program, stručna predavanja iz oblasti vinarstva, vinogradarstva i turizma kao i prodajne izložbe vina vinarija iz cele Srbije, mesnih, mlečnih proizvoda i prerađevina od voća.

Najbolje vino Banata 2020. poteklo iz Pančeva

Za „Najbolje vino Banata 2020“ proglašen je Merlot iz 2018 proizveden u podrumu Dragana Lončarevića iz Pančeva. Uslov za ovu titulu je da je vino prozivedeno isključivo od sorti grožđa iz Banata.

Za najbolje belo vino proglašen je Beli Burgundac 2019, podrum Mirković, najbolje roze vino je Lenka 2019, vinarije Vinartos, najbolje crveno vino je Merlot 2019, proizvedeno u podrumu Urban Janoša, a za najbolje „šiler“ vino  proglašen je Šiler 2019, takođe Urban Janoša.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh