I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Vredni i posebni naslovi na policama biblioteke OŠ „Petar Petrović Njegoš“

Kvalitetna stara izdanja srpske književnosti, školska lektira i udžbenici čine fond školske biblioteke u OŠ „Petar Petrović Njegoš“. Nastavnici zaduženi za biblioteku započeli su reviziju udžbeničkog dela fonda s obzirom na aktuelnu reformu školstva koju prate nova izdanja udžbenika. Nova vest je da će bibliotečki fond biti uskoro značajno obogaćen novim izdanjima, s obzirom na to da je Ministarstvo prosvete za nabavku novih knjiga namenski izdvojilo 85.000 dinara.

Biblioteka ove osnovne škole na svojim policama čuva vredne i posebne naslove. U pitanju su Sabrana dela Vuka Karadžića iz 1936. godine, izdanja pojedinih Njegoševih dela još iz 19. veka, kao i knjige štampane u periodu između dva svetska rata, a dela velikana srpske književnosti poput Jovana Popovića Sterije.

– Kada je reč o značajnim delima srpske književnosti, tu se zaista možemo pohvaliti starim i kvalitetnim izdanjima. Ipak, poslednje decenije nisu donele mnogo takvih naslova na naše police. Iako nisam vremenski dugo u školi, po godinama izdanja knjiga to se lako da zaključiti. Fokus je stavljen na školsku lektiru i čuvanje velikog broja udžbenika, što je svakako od koristi našim đacima, kaže za naš portal Duška Kolarov, profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od bibliotekara u ovoj školi.

I Taxi Zrenjanin

– Lepa praksa u Njegošu je da đaci svoje stare udžbenike donose u školsku biblioteku ne bi li tako pomogli mlađim drugarima koji nemaju novca za kupovinu novih knjiga. Vremenom se broj tih udžbenika toliko uvećao da, osim što su popunili police, stoje i u brojnim kutijama na podu naše biblioteke. Imajući u vidu da stari program važi još samo dve naredne godine i to samo za sadašnji treći i četvrti, odnosno šesti i sedmi razred, odlučili smo da sve ono što nam više neće biti potrebno ponudimo kolegama u školi, a trudimo se da nađemo i drugi način da ove knjige budu korisne i nakon što sasvim izađu iz upotrebe u nastavi, rekla je naša sagovornica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Naime u Njegošu je u toku revizija fonda udžbenika u školskoj biblioteci. S obzirom na to da aktuelnu reformu obrazovanja prate novi udžbenici potrebno je u postojećem prostoru složiti nova izdanja koja će pristizati narednih godina. Zato bibliotekari vredno rade, kako bi iduće jesen i nove knjige stale na police biblioteke.

Inače u školskoj biblioteci čuva se i stručna naučna literatura. Tokom 2017. delom je obnovljen i fond lektira kada je škola dobila sredstva od Ministarstva prosvete. U planu je dopuna i ovog dela bibliotečkog fonda.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh