I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Vredna kolekcija kovanog i papirnog novca Narodnog muzeja Zrenjanin

Narodni muzej u Zrenjaninu je sakupio vrednu kolekciju kovanog i papirnog novca, perioda od antike do kasnog srednjeg veka i novijeg doba. – Za ovu godinu je planirana izložba, kojom bismo posetiocima predstavili deo numizmatičkog materijala iz našeg fonda, kaže za naš portal Aleksandar Šalamon, arheolog, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

Od osnivanja Narodnog muzeja Zrenjanin 1911. godine (tada Muzeja Torontalske županije) numizmatička zbirka imala je svoje mesto među zbirkama ove ustanove. Kao i arheološki predmeti, u periodu nakon osnivanja muzeja, pripada Istorijskom odeljenju, ali se već u periodu između dva svetska rata formira bogata, izdvojena, numizmatička zbirka.

-Veliki broj numizmatičkih predmeta stigao je kao poklon, pre svega od činovnika i županijskih službenika. U arhivskim dokumentima iz 1948. godine, tada Gradskog muzeja u Zrenjaninu, nalazimo da numizmatička zbirka ima drugi najveći po količini fond, odmah iza arheološke zbirke, i broji 2855 predmeta. Veći deo ovih predmeta predstavljaju ostave koje su poljoprivrednici nalazili prilikom oranja. Od tih prvih akvizicija numizmatičkog materijala, pa sve do sada, Narodni muzej u Zrenjaninu je sakupio vrednu kolekciju kovanog i papirnog novca, perioda od antike do kasnog srednjeh veka i novijeg doba, ističe Aleksandar Šalamon kustos arheolog u NMZ.

Fordomanija

Posle više decenija provedenih kao deo Istorijskog odeljenja, od prošle godine numizmatička zbirka postala je deo Arheološkog odeljenja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Od početaka i osnivanja numizmatičke zbirke, pa sve današnjih dana, Muzej u svom repertoaru izložbi nije imao izložbu numizmatičkog materijala iz svoje zbirke. Na isti način, numizmatički materijal se ne ističe ni i u sklopu stalne postavke, tako da ga posetioci mogu
videti samo u jednoj vitrini stalne postavke arheološkog odeljenja, pored jedne kasnoantičke posude, u kojoj on služi više kao dekor, nego što zaista ima za cilj da prezentuje ili naglasi značaj tog numizmatičkog materijala, dodaje naš sagovornik.

Za ovu godinu je planirana izložba, kojom bi posetiocima bio predstavljen deo numizmatičkog materijala iz fonda Muzeja.

-Namera je da ovom izložbom bude obuhvaćen deo srebrnog kovanog novca koji pripada periodu Carstva i to od polovine I veka do druge polovine III veka. Planirano je da posetiocima približimo rimsku ikonografiju, mitologiju i religiju predstavljenu kroz kovanje novca,
monetarnu politiku, krizne situacije i njihovo odražavanje na novac, da objasnimo i da ih upoznamo sa ulogom novca u cilju propagande, prenošenja vesti i drugom neplatežnom ulogom i funkcijom koju je kovani novac u tom periodu imao. U planu je izrada posebnih vitrina koje bi, zajedno s numizmatičkim materijalom postale deo stalne postavke i na taj način bi numizmatički materijal trajno postao dostupan posetiocima muzeja, zaključio je Aleksandar Šalamon.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh