I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Volonteri Crvenog krsta Zrenjanin podelili pakete pomoći najugroženijim sugrađanima

Zahvaljujući Crvenom krstu Vojvodine i Direkciji za robne rezerve AP Vojvodine, članovi i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su tokom prethodnog vikenda podelili 230 paketa humanitarne pomoći za najugroženije sugrađane. Pomoć se sastojala od prehrambenih artikala i proizvoda za higijenu, a korisnici su opredeljeni u saradnji sa Odeljenjem za društvene delatnosti grada Zrenjanina – Кancelarijom za suzbijanje siromaštva.

Prema rečima sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandre Tanasijević, ova organizacija je nedavno podelila i 230 porodičnih paketa hrane i proizvoda za higijenu socijalno ugroženim licima grada Zrenjanina, koje je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a izvršena je i podela paketa hrane najugroženijim domaćinstvima izbeglih i interno raseljenih lica – građanima sa boravištem na teritoriji naše lokalne samouprave.

-U našim prostorijama se svakodnevno vrši podela 270 toplih obroka korisnicima „Narodne kuhinje”. Petkom, uz tople obroke, korisnici ovog vida pomoći dobijaju i konzervirane namirnice za dane vikenda. U periodu od oktobra 2018. do marta 2019. godine vrši se i distribucija mesečnih paketa hrane u okviru programa „Narodna kuhinja“ za 340 porodica kojima je Centar za socijalni rad grada Zrenjanina rešenjima  utvrdio pravo na ovu vrstu pomoći. Кroz ovaj program obuhvaćeno je 240 najugroženijih porodica u svim naseljenim mestima i 100 porodica u našem gradu – kaže Tanasijević.

I Taxi Zrenjanin

Pored toga, redovno se organizuju i akcije podele polovne obuće i odeće za korisnike koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

POTREBA ZA POSLOVNIM PROSTOROM U ULICI DR MIROSLAVA TIRŠE SVE VEĆA:

 -Svi prijemi i podele humanitarne pomoći u Crvenom krstu usled nedostatka adekvatnog magacinskih prostora vrše se u krajnje neadekvatnim uslovima – u pomoćnim prostorijama (garažama) koje ne zadovoljavaju minimum standarda za skladištenje, posebno prehrambenih proizvoda. Crveni krst Zrenjanin je izvršio dezinfekciju, dezinsenkciju i deratizaciju prostora. Dodatne probleme stvara prijem humanitarne pomoći koji se najčešće vrši šleperima koji nemaju mogućnost pristupa prostorijama te se istovar vrši ručno sa vozila koje ostaje na saobraćajnici i stvara problem u odvijanju redovnog saobraćaja. Uslovi tokom zime posebno otežavaju kako prijem tako i distribuciju humanitarne pomoći, a korisnici su izloženi hladnoći i padavinama. U izuzetno teškim uslovima rade zaposleni i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin koji su po više sati izloženi hladnoći – ističe sekretarka.

Namera da se poslovni prostor u Ulici dr Miroslava Tirše još 2015. godine adaptira u Uslužni centar, na žalost korisnika, zaposlenih i volontera Crvenog krsta Zrenjanin, do danas nije realizovana. Postojeća ideja je da se oformi Uslužni centar koji bi se sastojao od distributivnog punkta „Narodne kuhinje“ na kom bi se uvela mogućnost i konzumiranja, a ne samo preuzimanja toplog obroka i magacinskog prostora čime bi se sve aktivnosti socijalnih davanja i direktnog ublažavanja siromaštva odvijale na jednom mestu.

Na taj način bio bi obezbeđen praktičan, bezbedan i dostupan prostor koji bi olakšao osnovnu  misiju Crvenog krsta – pomoć ugroženim licima, ali bi i doprineo većem dostojanstvu primalaca pomoći na opšte zadovoljstvo korisnika ovog vida socijalnih usluga u našoj lokalnoj zajednici.

 Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh