I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Volonteri Crvenog krsta ukazali na važnost borbe protiv trgovine ljudima

Održavanjem edukativne tribine, podelom promotivnog materijala u centru grada i posetom zrenjaninskom kupalištu Peskara, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin i ove godine su obeležili Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Trener Crvenog krsta Srbije u programu borbe protiv trgovine ljudima, Jelena Lugonja je zajedno sa mladim i edukovanim volonterima, a kroz razgovor sa sugrađanima i korisnicima Narodne kuhinje, ukazala na rizične oblike ponašanja koje mogu dovesti do ulaska u lanac trgovine ljudima i predočila mere opreza koje mogu sprečiti ulazak u taj lanac.

PerSu marketi

Pozdravljajući prisutne, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandra Tanasijević istakla je dugogodišnju dobru saradnju sa Policijskom upravom Zrenjanin – do nedavno Odeljenje pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima, a sada Odeljenje kriminalističke policije, Sigurnom kućom i organizacijom “Astra”.

-U Crvenom krstu nam je veoma važno da što veći broj naših građana, a posebno mladih, upoznamo sa osnovnim pojmovima ovog društvenog problema i merama opreza. Uz dobru saradnju i koordinaciju sa osnovnim i srednjim školama u gradu Zrenjaninu, volonteri Crvenog krsta realizuju radionice i predavanja počev od oktobra meseca svake godine. Takođe je značajno da dopremo do takozvanih marginalizovanih grupa čiji pripadnici lako mogu da postanu žrtve trgovine ljudima – izjavila je Tanasijević.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se 30. jula, nakon što je ustanovljen novembra 2013 godine u okviru rezolucije pod nazivom „Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima“, usvojene na 68. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u kontekstu podizanja svesti o situaciji u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima i u cilju promocije njihovih prava.

Razmere problema trgovine ljudima i njegov uticaj na život i zdravlje ljudi dovele su do aktivnog uključivanja Crvenog krsta Srbije u nastojanje da se spreči i olakša ljudska patnja, a samo zajedničkom i sveobuhvatnom aktivnošću svih institucija i društveno-odgovornih organizacija može se stati na put ovom ozbiljnom problemu.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh