I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Volonteri Crvenog krsta pomažu najstarijim sugrađanima

Organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu i njeni volonteri, spremno su dočekali novonastalu situaciju. Obučeni da reaguju u vanrednim okolnostima, svoje aktivnosti usmerili su u nekoliko pravaca. 

Osim pomoći starijim sugrađanima koji zbog preporuke države ne bi trebalo da napuštaju svoje domove, volonteri Crvenog krsta obilaze i korisnike programa Narodna kuhinja, starije od 65 godina. Takođe, nisu zaboravili ni svoje najstarije volontere koji spadaju u rizičnu grupu, a kojima na kućnu adresu dostavljaju neophodne namirnice.

– U situaciji vanrednog stanja, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin organizovali su se da pomažu građanima u najmnogoljudnijem naselju u gradu – Bagljašu, što znači da pokrivaju teritoriju mesnih zajednica „Veljko Vlahović“ i „Sonja Marinković“. Naši volonteri nisu sami na toj teritoriji, već rade zajedno sa drugim volonterima koji su angažovani preko Gradske uprave. Na osnovu smernica dostavljenih od strane mesnih zajednica, volonteri odlaze na adrese naših starijih sugrađana kojima je preporučeno da ne napuštaju dom, i nabavljaju im sve neophodne namirnice, sredstva i lekove, pojašnjava sekretarka Organizacije Crvenog krsta u Zrenjaninu.

I Taxi Zrenjanin

Ona dodaje da zbog vanrednog stanja nije prestala briga o stalnim korisnicima koji su u stanju socijalne potrebe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– To je naša dužnost koju vršimo godinama unazad, i njima dostavljamo konzerviranu hranu i higijenska sredstva. U narednom periodu obilazićemo naše starije volontere (Crvenog krsta) i biti im na usluzi, a kada je u pitanju program Narodne kuhinje, podela obroka vrši se nesmetano u prostorijama naše organizacije, osim što starijim korisnicima sada odnosimo obroke na kućnu adresu. Postoji predlog da se tim korisnicima dostavi hrana za period od dve nedelje, ali konačnu odluku o tome tek treba da donesemo u saradnji sa gradom, kazala je Tanasijević.

Svi koji su zainteresovani da obavljaju volonterski rad kako bi pomogli starijim sugrađanima, treba da se obrate Gradskoj upravi.

BROJEVI KOL-CENTRA GRADSKE UPRAVE GRADA ZRENJANINA

Gradska uprava je otvorila kol-centar koji se može pozvati putem šest brojeva:

066-866-0592
066-866-0594
066-866-0591
066-866-0593
066-866-0595
066-866-0600

Kol- centar je dostupan svakog dana od 7 do 22 časa.

Gradska uprava grada Zrenjanina i Gradski štab za vanredne situacije apeluju da se na navedene brojeve telefona javljaju samo oni sugrađani kojima je upućena preporuka i molba Vlade Srbije da ne smeju izlaziti iz svojih domova, dakle kategorija penzionera, starijih i ugroženih sugrađana, kojima je neophodna dostava pomoći, životnih namirnica i kućnih potrepština na kućnu adresu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima održao je danas sastanak sa sekretarima i predstavnicima svih mesnih zajednica sa teritorije Grada Zrenjanina, s ciljem uspostavljanja što efikasnije koordinacije i komunikacije, kada je u pitanju operativan rad i pružanje pomoći najugroženijim i najstarijim sugrađanima.

– Grad Zrenjanin od juče funkcioniše u režimu vanrednog stanja, organizovali smo kol-centar, u ovom trenutku imamo šest brojeva telefona u funkciji, a ideja je da se formiraju krizni štabovi u svakoj mesnoj zajednici, da snabdevamo starije građane svim potrepštinama, da im izlazimo u susret i pokušamo da ublažimo sve posledice vanrednog stanja, koje neće kratko trajati. Povezaćemo u toku dana sve mesne zajednice s kol-centrom, tako da će one imati uvid u potrebe građana koji žive na njihovoj teritoriji, a obezbedićemo i neophodan broj volontera da im pomognu. Volonteri će imati posebne identifikacije, sarađivaćemo u radu i sa predstavnicima stambenih zgrada, i nadležnih gradskih i javnih službi, kako bi predupredili eventualne pokušaje bilo kakvih zloupotreba u novonastalim uslovima – poručio je Janjić predstavnicima mesnih zajednica.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh