I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Volonteri Crvenog krsta nas uče – kako uspešno izvesti Hajmlihov zahvat (FOTO)

Brz tempo života, manjak vremena i večita žurba, doprineli su tome da ne sedimo nužno za stolom dok ručamo ili obrokujemo, već često to radimo u hodu, između dve rečenice, pritom ne razmišljajući ni o aktu gutanja i o dužini žvakanja zalogaja, još manje o problemu sa varenjem koji sami sebi pravimo.

Nekada, i u situaciji kada smo za stolom, zalogaj hrane može iz nekog razloga da „sklizne“ i pre nego ga sažvaćemo. Kod dece, naročito onih u najranijem uzrastu koji istražuju svet oko sebe i sve što im je zanimljivo probaju da ispitaju i čulom ukusa, takođe može doći do gušenja stranim telom ili hranom.

Gušenje stranim telom kod dece najčešće se javlja gutanjem sitnih predmeta tokom igranja, kovanicama ili tvrdim bombonama.

PerSu marketi

Gotovo da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije našla u situaciji da brzo reaguje, jer je nekome zbog gušenja stranim telom ili hranom bilo ozbiljno ugroženo zdravlje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U ovakvim situacijama treba da primenimo Hajmlihov zahvat, koji je 1974. godine opisao sam dr Henry Heimlich, i od tada je njegova primena spasila mnoge živote.

O tome šta treba da radimo u kriznoj situaciji, uče nas stručni saradnici i volonteri Crvenog krsta Zrenjanina.

PRVI KORAK:

Prilazimo osobi koja snažno kašlje i pitamo je da li može da govori. Ukoliko može da govori, u pitanju je samo delimično zakrčenje disajnih puteva i u tom slučaju ćemo samo podsticati osobu da snažno kašlje bez udaranja po leđima.

DRUGI KORAK:

Prilazimo osobi koja se drži za vrat i pitamo je da li može da govori. Ukoliko ona klima glavom da ne može, pitamo je da li može da diše. Ukoliko i dalje klima glavom da ne može, počinjemo sa postupkom izbacivanja zalogaja.

TREĆI KORAK:

Pre samog zahvata potrebno je prići osobi iza leđa, nagnuti je prema napred i pridržavati je za rame ili oko stomaka.

ČETVRTI KORAK:

Potrebno je izvršiti do pet udaraca u leđa između lopatica. Šaka treba da je savijena tako da napravi oblik školjke, a „udarci“ treba da se kreću ka napred i ka gore, kako bismo pokušali da potisnemo vazduh ka gore i na taj način pokušamo da izbacimo zalogaj.

PETI KORAK:

Ukoliko postupak nije bio uspešan, počinjemo sa Hajmlihovim zahvatom.

Obuhvatamo osobu i sa obe šake vršimo pritisak ispod grudne kosti. Pokret nam ide ka sebi i gore. Uloga ovog potiska je da pritisnemo dijafragmu, sabijemo vazduh u plućima, i na taj način pokušamo da izbacimo zalogaj.  Bitno je voditi računa da nam položaj ruke ne bude suviše nizak, kako ne bismo pritiskali želudac.

ŠESTI KORAK:

U situaciji kada je osoba sama, a došlo je do gušenja stranim telom, kao samopomoć preporučuje se da se osoba naglim pokretima nasloni na naslon stolice kako bi pokušala sama sebi da potisne dijafragmu i izbaci sadržaj koji blokira disajni put.

Ukoliko nakon svih prethodnih pokušaja nismo uspeli da izbacimo strano telo i osoba se onesvesti usled nedostatka kiseonika, pristupa se oživljavanju osobe sve do dolaska službe Hitne pomoći i lekara.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh