I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Volonteri Crvenog krsta nas uče – kako uspešno izvesti Hajmlihov zahvat (FOTO)

Brz tempo života, manjak vremena i večita žurba, doprineli su tome da ne sedimo nužno za stolom dok ručamo ili obrokujemo, već često to radimo u hodu, između dve rečenice, pritom ne razmišljajući ni o aktu gutanja i o dužini žvakanja zalogaja, još manje o problemu sa varenjem koji sami sebi pravimo.

Nekada, i u situaciji kada smo za stolom, zalogaj hrane može iz nekog razloga da „sklizne“ i pre nego ga sažvaćemo. Kod dece, naročito onih u najranijem uzrastu koji istražuju svet oko sebe i sve što im je zanimljivo probaju da ispitaju i čulom ukusa, takođe može doći do gušenja stranim telom ili hranom.

Gušenje stranim telom kod dece najčešće se javlja gutanjem sitnih predmeta tokom igranja, kovanicama ili tvrdim bombonama.

I Taxi Zrenjanin

Gotovo da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije našla u situaciji da brzo reaguje, jer je nekome zbog gušenja stranim telom ili hranom bilo ozbiljno ugroženo zdravlje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U ovakvim situacijama treba da primenimo Hajmlihov zahvat, koji je 1974. godine opisao sam dr Henry Heimlich, i od tada je njegova primena spasila mnoge živote.

O tome šta treba da radimo u kriznoj situaciji, uče nas stručni saradnici i volonteri Crvenog krsta Zrenjanina.

PRVI KORAK:

Prilazimo osobi koja snažno kašlje i pitamo je da li može da govori. Ukoliko može da govori, u pitanju je samo delimično zakrčenje disajnih puteva i u tom slučaju ćemo samo podsticati osobu da snažno kašlje bez udaranja po leđima.

DRUGI KORAK:

Prilazimo osobi koja se drži za vrat i pitamo je da li može da govori. Ukoliko ona klima glavom da ne može, pitamo je da li može da diše. Ukoliko i dalje klima glavom da ne može, počinjemo sa postupkom izbacivanja zalogaja.

TREĆI KORAK:

Pre samog zahvata potrebno je prići osobi iza leđa, nagnuti je prema napred i pridržavati je za rame ili oko stomaka.

ČETVRTI KORAK:

Potrebno je izvršiti do pet udaraca u leđa između lopatica. Šaka treba da je savijena tako da napravi oblik školjke, a „udarci“ treba da se kreću ka napred i ka gore, kako bismo pokušali da potisnemo vazduh ka gore i na taj način pokušamo da izbacimo zalogaj.

PETI KORAK:

Ukoliko postupak nije bio uspešan, počinjemo sa Hajmlihovim zahvatom.

Obuhvatamo osobu i sa obe šake vršimo pritisak ispod grudne kosti. Pokret nam ide ka sebi i gore. Uloga ovog potiska je da pritisnemo dijafragmu, sabijemo vazduh u plućima, i na taj način pokušamo da izbacimo zalogaj.  Bitno je voditi računa da nam položaj ruke ne bude suviše nizak, kako ne bismo pritiskali želudac.

ŠESTI KORAK:

U situaciji kada je osoba sama, a došlo je do gušenja stranim telom, kao samopomoć preporučuje se da se osoba naglim pokretima nasloni na naslon stolice kako bi pokušala sama sebi da potisne dijafragmu i izbaci sadržaj koji blokira disajni put.

Ukoliko nakon svih prethodnih pokušaja nismo uspeli da izbacimo strano telo i osoba se onesvesti usled nedostatka kiseonika, pristupa se oživljavanju osobe sve do dolaska službe Hitne pomoći i lekara.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh