I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Volonteri Crvenog krsta nas uče – kako pomoći osobi bez svesti? (FOTO)

Prilikom iznenadne gubitka svesti, osoba može imati trenutne ili trajne negativne posledice. U stanju duboke nesvesti, svi naši telesni mišići se omlitave. Da bismo pravovremeno i adekvatno pružili prvu pomoć, osobu koja je bez svesti, ali kod koje je disanje očuvano, treba postaviti u bočni koma položaj.

Zašto je važno okrenuti osobu na bok?

Ukoliko osoba ostane da leži na leđima, postoji opasnost da dođe do zakrčenja disajnog puta zapadanjem jezika u ždrelo. Opasnost za povređenog ako ostane na leđima može predstavljati i povraćanje, ali i nakupljanje krvi i pljuvačke u ustima.

PerSu marketi

Kada se osoba nalazi okrenuta na bok ne može doći do gušenja jer jezik visi sa strane, a sav tečni sadržaj može isticati iz usta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pre nego što se odlučimo da okrenemo osobu na bok, važno je da pregledom tela utvrdimo da nema povreda, koje se pomeranjem mogu pogoršati. Ukoliko takve povrede postoje, pokušaćemo glavu da okrenemo na stranu. Ako takvih povreda nema, započinjemo postupak pravilnog postavljanja povređene osobe u bočni koma položaj.

PRVI KORAK:

Spasilac se nalazi u visini grudnog koša povređene osobe.

DRUGI KORAK:

Spasilac hvata ruku (povređene osobe) koja mu je bliža i postavlja je sa savijenim laktom pod 90 stepeni i dlanom okrenutim ka gore.

TREĆI KORAK:

Kada spasilac završi sa drugim korakom, uzima ruku povređene osobe koja je dalja od nje i dlan te ruke postavlja na obraz osobe sa suprotne strane.

Nakon ovog koraka važno je da ruku ne pušta sa obraza do završetka okretanja povređenog.

ČETVRTI I PETI KORAK:

Pridržavajući ruku koja je na obrazu, spasilac hvata nogu (povređene osobe) koja je dalja od nje i savija je u kolenu tako da stopalo stoji ravno na podlozi.

ŠESTI KORAK:

Zahvaljujući prethodnom koraku, spasilac nogom pravi polugu, koju će koristiti da bi lako okrenuo povređenog na bok prostim pritiskom na koleno.

SEDMI KORAK:

Nakon okretanja povređenog na bok, spasilac može pustiti ruku sa obraza i namestiti kuk i koleno u položaj, da se oba zgloba nalaze pod pravim uglom.

OSMI KORAK:

Blagim pokretima spasilac može proveriti da li je osoba stabilna u postavljenom položaju.

DEVETI KORAK:

Spasilac treba da zabaci glavu povređene osobe, kako bi disajni putevi ostali prohodni.

DESETI KORAK:

Nakon završenog postupka, bitno je ostati uz osobu bez svesti.

Ako je potrebno, treba je zaštititi spoljašnjih uticaja i obavezno pratiti disanje, jer ukoliko dođe do zastoja, potrebno je započeti sa oživljavanjem.

Ukoliko se desi da spasilac nije u mogućnosti da povređenom pomera noge (zbog izvršene imobilizacije), osobi bez svesti je potrebno postaviti nešto iza leđa, kako se ne bi slučajno okrenula nazad na leđa.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh