I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Vojvodina će posmatrati Evropu kroz teleskop

Petrovaradinska tvrđava biće u subotu uveče sastajalište članova vojvođanskih astronomskih društava koji će te večeri posmatrati Jupiterov satelit, Evropu. Evropa je najmanji od četiri Jupiterova velika satelita, a ostala tri su Io, Ganimed i Kalisto. Ove satelite otkrio je Galileo Galilej, čuveni italijanski astronom koji je svoje saznanje obelodanio januara 1610. Godine. Galileovo otkriće spada u red najznačajnijih u istoriji jer je postalo jak dokaz Kopernikove teorije o heliocentričnom sistemu.

Te večeri, na Petrovaradinu,posmatraće se upravo ti Jupiterovi sateliti, kao i  Mesec, Mars, Saturn, Venera i Plejade. Ovo neobično druženje kreativnog naziva „Vojvodina posmatra Evropu“ okupiće astronomska društva iz Zrenjanina, Bačke Palanke, Vršca, Pančeva, Sremske Mitrovice, Rume i Novog Sada.

„Ponesite svoje dvoglede, teleskope, fotoaparate, ili jednostavno samo dođite da posmatramo zajedno“- navodi se u pozivu Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine.

Dakle – svi na tvrđavu i pogled na Jupiter!  

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh