I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Vodovod: Gubitke vode zbog kvara na vodovodnoj mreži ne plaćaju građani

Ukoliko dođe do kvara na javnoj vodovodnoj mreži gubici vode su direktan gubitak JKP „Vodovod i kanalizacija“ i nikako se ne naplaćuju od korisnika, kažu u ovom preduzeću. Da li će kvar biti saniran brže ili kasnije zavisi od niza faktora. Između ostalog da li je ugroženo vodosnabdevanje građana, koliki je obim curenja vode na mestu kvara, kolika je ugroženost objekata u neposrednoj okolini mesta kvara od curenja vode, da li je potrebno naručivati delove neophodne za sanaciju kvara, da li je potrebno angažovanje specijalne mehanizacije za otklanjanje kvara, objašnjavaju u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Zrenjaninac Duško Kovačević je pre mesec i po dana primetio da ispred njegove kuće u Žabaljskoj ulici broj 19 voda izvire iz betonske ćuprije koja spaja ulicu i njegovo dvorište. O tome je, kaže, odmah obavestio JKP „Vodovod i kanalizacija“. Međutim, do danas kvar nije otklonjen.

„Nisam vodio tačnu evidenciju o tome kada sam sve zvao Vodovod do sada. 8. ili 9. januara sam prijavio problem. Da sam znao da će ovoliko da traje možda bih i zapisivao tačno kada sam im se obraćao. Znači, 8-9. januara sam zvao, kada sam video da voda curi. To je verovatno i duže trajalo, dok se nije pojavilo na površini. Kada sam prijavio rekli su da nije nikakav problem i da će doći ekipa da to popravi. Posle 10-ak dana, kada sam video da niko ne dolazi, ponovo sam zvao i onda su rekli da imaju puno intervencija, da po gradu pucaju cevi. To je bio onaj period kada je bio minus. Računao sam da po gradu ima prioriteta, pa da će doći kada to sve završe“, počinje priču Duško Kovačević.

PerSu marketi

Duško Kovačević

Kvar na vodovodnoj mreži je prijavljivan četiri ili pet puta

„Posle toga, opet ne znam koliko je vremena prošlo, opet sam zvao Vodovod. Taj treći put kad sam zvao javio se neki čovek koji mi je rekao da će da proveri o čemu se radi, pa da će se javiti. Stvarno on se brzo javio i rekao mi je da je proverio o čemu se radi, da je njihova ekipa bila na terenu i da je rekla da sam malo komplikovaniji slučaj jer mora da se razbija beton. I on mi je rekao da će ekipa doći za nekoliko dana. Četvrti put kada sam zvao rekao sam da se sad već voda nakuplja okolo i oni su mi opet rekli da nije do njih i da će doći neko na intervenciju“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kubici vode izgubljeni iz vodovodne mreže

Za mesec i po dana, koliko je prošlo od prijave kvara, pitanje je koliko je kubika vode iscurelo iz vodovodne mreže, a koji nisu prošli ni kroz jedan korisnički sat.

„Posle svih poziva voda i dalje teče. U drenažnom kanalu pored puta već ima 2-3 centimetara vode. Ja sam čak i slikao kada je to počelo da curi. Moram da kažem da sam prijavljivao kvar preko njihovog kol centra i broja koji je naveden na računu. Nisam išao lično u Vodovod. Gledao sam da budem kulturan, da ih ne napadam. Da prijavljujem stanje kakvo jeste i da ukazujem na kvar. Rekao sam da zovem peti put za isti problem, koji niko ne rešava. Nikoga nisam vređao, nisam bio neprijatan. Tek posle sam sazao da oni vode evidenciju o pozivima kao sup, kao hitna pomoć. Znači, sve ovo što pričam može da se proveri. Kada sam ih i koliko puta zvao. Ne mogu da kažem da sam ih zvao svakog dana, kad nisam. Zvao sam ih jednom u nedelju dana. Računao sam da će doći kad završe prioritete“, objašnjava Kovačević.

„Sreća u nesreći je što u blizini te pukotine postoji kanalizacija. Voda delimično odlazi u kanalizaciju, a delimično u taj drenažni kanal pored puta. Ali, kažem, ni on više ne može da upija vodu. Već u njemu ima nekoliko centimetara vode. Problem je i što će tu da dođe do ulegnuća. Jedna ploča moje ćuprije je već počela da se nagije. Pa već mesec i po dana voda curi. Ko zna šta je ispod već odnela. I treća najgora stvar je ko će te gubitke na mreži da plati? Sutra ćemo svi mi to da plaćamo. To su kubici i kubici vode“, dodaje naš sagovornik.

Faktori koji utiču na saniranje kvarova na javnoj vodovodnoj mreži

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ su nam potvrdili da za ovaj kvar postoji evidencija o prijavi.

„Nakon prijave curenja vode ispred broja 19 u Žabaljskoj ulici u Zrenjaninu, ekipa JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin je izašla na teren i utvrdila da je došlo do kvara na javnoj vodovodnoj mreži. Tom prilikom je utvrđeno da je za otklanjanje kvara i njegovu trajnu sanaciju potrebno naručiti određeni materijal, a zbog specifičnosti samog mesta kvara i pribaviti određenu mehanizaciju i alat za njegovu sanaciju. Ovo potvrđuje da je tačna informacija koja je preneta gospodinu Kovačeviću da je u pitanju komplikovaniji slučaj“, stoji u odgovoru koji je potpisao mr Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.

„Prilikom planiranja redosleda sanacije kvarova na javnoj vodovodnoj mreži uzima se u obzir više faktora: da li je ugroženo vodosnabdevanje građana, koliki je obim curenja vode na mestu kvara, kolika je ugroženost objektata u neposrednoj okolini mesta kvara od curenja vode, da li je potrebno naručivati delove neophodne za sanaciju kvara, da li je potrebno angažovanje specijalnih alata ili mehanizacije za otklanjanje kvara i drugo. Na osnovu navedenih kriterijuma i specifičnosti kvara prethodno navedenih u tekstu, sanacija pomenutog kvara je planirana da bude realizovana do petka 27. februara. Prema informacijama dobijenim od nadležnih službi sanacija će biti završena do planiranog termina“, navedeno je u pisanom odgovoru.

Gubici vode zbog kvara na javnoj vodovodnoj mreži su direktan trošak JKP „Vodovod i kanalizacija“

U ovoj kompaniji uveravaju da gubitke koji nastanu zbog kvara na javnoj vodovodnoj mreži ne snose potrošači. I da je to jedna od većih zabluda korisnika.

„U vezi gubitaka vode koji su nastali na mestu kvara bitno je naglasiti da te troškove, kao ni troškove gubitaka na bilo kojoj havariji na javnoj vodovodnoj mreži koju održava JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, nisu i neće nadoknađivati korisnici naših usluga, jer JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin ne fakturiše korisnicima nastale gubitke u mreži. Korisnicima se isključivo fakturiše samo onaj iznos utrošene vode koji „prođe“ kroz njihov vodomer. Odnosno potrošnja koja je evidentirana na mernom uređaju korisnika“, objašnjava Gajin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh