I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Voda iz postrojenja u drugoj polovini jula, rezultati analiza o ispravnosti do septembra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, sazvala je danas u postrojenju za prečišćavanje vode u Zrenjaninu javni sastanak sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, investitorima, predstavnicima JKP „Vodovod i kanalizacija“, kao i sa predstavnicima građana i odborničke grupe „Dosta je bilo“ u zrenjaninskoj Skupštini.

Na otvorenoj raspravi o tome šta je ovoga puta problem zastoja sa fabrikom za prečišćavanje u koju se novčana sredstva godinama već samo ulažu, priliku da pred medijima iznesu svoje tehničko obrazloženje imali su svi, od investitora i grada, do predstavnika građana koji na vodu za piće čekaju već skoro 40 godina.

„Izmenili smo i zakon kako bi privatni investitor pružao uslugu prečišćavanja vode, imali smo neke rokove koji su se nažalost produžavali, a poslednji rok koji smo imali bio je između 15. i 20. juna“, rekla je premijerka na samom početku sastanka.

PerSu marketi

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, podsetio je da se problem pijaće vode u Zrenjaninu neuspešno rešava još od 1979. godine, da je novo postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad najpre 2017. godine, ali da je rad obustavljen zbog problema oko garancija i različitih tumačenja ministarstava.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Podsećamo, postrojenje za prečišćavanje decenijama neispravne vode za piće u Zrenjaninu, ponovo je pušteno u rad krajem 2018. godine, ali je zbog tehničkih problema prestalo da radi početkom aprila ove godine.

Direktor firme „Sinertek“, Nenad Obradović, rekao je da je do probijanja rokova došlo zbog kašnjenja isporuke dela opreme dobavljača, a koja je tokom rada oštećena, potom zbog nedostataka pojedinih filtera, kao i da se oni trenutno već četvrti dan nalaze na carini.

Ipak, Obradović je napomenuo i da je njemu kao investitoru takođe stalo da što pre počne da radi postrojenje za prečišćavanje vode u koje je i dosta državnog novca uloženo.

Šef odborničke grupe „Dosta je bilo“ u zrenjaninskoj Skupštini, Aleksandar Korovljev, postavljao je nešto konkretnija, za rokove vezana pitanja investitoru.

Iako je premijerka prvobitno rekla da je rok za ponovno puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje vode 10. jul, odgovori investitora koji su zahtevali objašnjenja periodično, od momenta ponovnog pokretanja postrojenja, svakodnevnih analiza i provera, do isteka probnog perioda, pokazali su da realno gledano, ako sve bude u redu i bez tehničkih poteškoća, gradonačelnik Zrenjanina neće moći da pozove građane da vodu počnu slobodno piti, pre septembra.

Ukoliko do septembra postrojenje ne bude radilo, investitor je poručio gradonačelniku Zrenjanina da će postrojenje „sam čekićem razbiti“ i „da se odmah pored ovog, sagradi novo“.

S obzirom na to da postrojenje za prečišćavanje, zdravom pijaćom vodom treba da snabdeva oko 80 hiljada stanovnika grada Zrenjanina, a još 22 okolna mesta ove opštine čekaju na istu, gradonačelnik Janjić obećao je da će Grad naći načina da isfinansira zdravu vodu i do tih mesta, čim postorjenje počne pravilno i punim kapacitetom da radi.

Na ispravnu vodu za piće takođe čekaju i Novi Bečej i Kikinda u koju će se za sada odlagati poluopasan mulj nataložen u poslednjem radu zrenjaninskog postrojenja, jer je sa Kikindskom firmom fabrika zaključila takav ugovor o odlaganju mulja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, po završetku sastanka, novu posetu postrojenju najavila je za sredinu jula meseca.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh