I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Voda iz gradskog vodovoda još nije za piće, ali je nivo arsena konačno smanjen

Prisustvo arsena u prečišćenoj vodi za piće je u dozvoljenim granicama, prvi put nakon što je 2004. godine zrenjaninska voda zabranjena za piće.

Ovu informaciju potvrdila je kompanija Sinertek, izvršilac usluge prečišćavanja pitke vode koja poslednjih mesec dana, od puštanja fabrike vode u probbni rad, vrši uporedne analize vode.

Ove navode potvrdila je i analiza laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

-Prema rezultatima analize vode sa prečišćivača od 07.07.2017. godine, prisustvo arsena iznosi 5 mikrograma po litru, što je dva puta manje od dozvoljene granice koja iznosi 10 mikrograma po litru. Bitno je napomenuti i da je prisustvo arsena u sirovoj vodi pre prolaska kroz prečišćivač iznosilo 100 mikrograma po litri. Pored arsena, i prisustvo gvožđa u vodi je svedeno u okvir dozvoljenih granica, tj. na manje od 0,1 mg/l (gornja dozvoljena granica iznosi 0,30 mg/l), dok je prisustvo mangana i amonijom jona i dalje iznad dozvoljene granice, ali je spušteno na vrednosti koje treba da se postignu u ovoj fazi prečišćavanja vode, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Svi pomenuti rezultati su postignuti nakon testiranja prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju, odnosno nakon predtretmana i ultrafiltracije. Prema najavi investitora, od početka sledeće nedelje kreće i testiranje preostalih faza prečišćavanja, odnosno reverzne osmoze i jonoizmenjivača, kada će se vršiti dalja podešavanja pomenutih i podešavanja preostalih parametara vode.

-Nastavlja se vršenje redovnih analiza kvaliteta vode nakon svake faze prečišćavanja, a nakon puštanja u rad kompletnog postrojenja uslediće i analiza ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin. Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće nakon što Zavod za javno zdravlje potvrdi da voda sa prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje pravilnik o kvalitetu vode Republike Srbije, a biće dozvoljena za piće kada zabranu ukloni ovlašćena inspekcija. Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu, pojasnili su u tom preduzeću.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh