I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Čedomir Janjić o vodi: „Investitoru verujem manje nego pre 6 meseci, ali sam optimista da će voda uskoro biti ispravna“

Uprkos brojnim najavama tokom 2019. višedecenijski problem sa pijaćom vodom u gradu Zrenjaninu nije rešen. Investitor je više puta tražio dodatne rokove za osposobljavanje postrojenja koje treba da prečisti vodu. Na godišnjoj konferenciji za novinar Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina rekao je da je optimista i da veruje da će iz česmi Zrenjaninaca uskoro poteći ispravna voda. Ipak, dodao je da ne želi da licitira sa rokovima, jer se više puta do sada pokazalo da investitor nije bio u pravu kada je davao obećanja. Zbog čega mu u ovom trenutku gradonačelnik manje veruje nego pre 6 meseci ili godinu dana.

Pritisak javnosti sve je veći kada je reč o problemu pijaće vode u Zrenjaninu. Ništa manji pritisak nije ni iz vrha države.  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da ovo pitanje mora hitno da se rešava i da bi svi koji su se ogrešili o Zakon trebalo da budu iza rešetaka.  Pemijerka Ana Brnabić je poručila da investitoru neće biti isplaćen ni dinar dok Zrenjaninci ne budu dobili ispravnu vodu za piće. Zbog svega toga gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je, kako sam kaže, u svakodnevnom kontaktu sa investitorom.

„Posle više decenija neuspešnih rešavanja i zabrane od 2004. godine mogu da kažem da sam svakodnevno u kontaktu i sa investitorima i sa ljudima iz kabineta premijerke. Imam uveravanja investitora da će krajem sledeće nedelje početi kompletno snabdevanje grada vodom preko prečistača. Vrlo brzo posle toga krećemo i sa testiranjima. Ja verujem, a i uveravaju me ljudi iz fabrike vode da će i zabrana vrlo brzo biti skinuta. Nadam se da ćemo rešiti ovaj višedecenijski problem grada Zrenjanina na pravi način. Da će Zrenjaninci imati najbolju vodu u okruženju, jer koliko vidim jedino se mi bavimo tim problemom i rešavanjem tog problema“, kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

PerSu marketi

„Voda koju smo dobijali preko prečistača je bila bez arsena, natrijma, bora… Problem je bio u obojenosti“

„Bez obzira što je sve što je moglo da krene na loše krenulo i što se čeka duže verujem da će problem pijaće vode biti rešen vrlo brzo, da ne kažem koliko. Neću više da licitiram pošto ja kažem šta mi kažu investitori, a onda dođe do neke greške. Ovaj put ne sme da dođe do greške i siguran sam da će sve biti u redu. Već krajem sledeće nedelje videćemo da li su uradili prvi korak. Što se vode tiče ide sve u mnogo boljem pravcu“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Uprkos optimizmu gradonačelnik Zrenjanina je čini se ovoga puta oprezniji kada daje obećanja nego što je to bilo ranije.

„Mnogo manje verujem investitoru nego što sam mu verovao pre 6 meseci ili godinu dana. Ja sam i jutros bio u fabrici vode. Svakodnevno smo u kontaktu, proveravamo šta kažu. Od 4. septembra kompletno snabdevanje grada vodom je bilo preko prečistača. Svakodnevno smo radili 6 merenja u Zavodu za javno zdravlje. Mi smo došli do toga da smo imali vodu bez arsena, natrijuma, bora… Voda je bila mnogo bolja nego u nekim gradovima u Srbiji. Samo indeks obojenosti je bio spušten sa 60 na 12 i to je bio problem za skidanje zabrane. Znamo šta treba još da se uradi, mora da se izmeni ta jonoizmenjivačka smola i to se sad rešava. To ćemo da uradimo i neće biti problema za skidanje zabrane“, kaže Janjić.

„Ja sam ponosan što smo došli do fabrike vode. Mi smo jedini grad ove veličine koji ima takvu fabriku vode. Problem sa vodom se ovde rešava od 1975. godine, zabrana je uvedena 2004. godine. Mi smo ti koji se borimo da uradimo da to uradimo uz sve prepreke i nedaće. Ovakva voda kakva je banatska nije nigde prečišćena. Nemamo od koga da prepišemo. Mi moramo to da uradimo, pa će drugi prepisivati od nas“, dodaje gradonačelnik.

Otpad od prečišćavanja vode se do sada ispuštao u kanalizaciju

Na pitanje novinara da li je tačno da se otpad koji se dobija prečišćavanjem vode ne skladišti na adekvatan način, gradonačelnik je odgovorio odrično.

„Vrlo dobro se zna kakav je otpad koji se izdvaja iz te vode. Ta voda ne ide sa svim tim otpadom u vodovod i česme. Tačno znamo i sastav i znamo gde će se lagerovati otpad kada se ispune svi uslovi ugovora i kada investitor bude u obavezi da izmešta to. Sada se to ispuštalo u kanalizaciju“, zaključio je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Čedomir Janjić je na godišnjoj konferenciji govorio o nizu tema, što možete čuti u video prilogu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh