I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Vladanu Radovanoviću dodeljena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je tradicionalna svečanost povodom dodele „Nagrade za moderni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“.

Dobitniku ovog značajnog prizanja i nagrade za 2018. godinu, umetniku Vladanu Radovanoviću, uručena je povelja, umetnički predmet – rad akademskog slikara Radovana Živankića i novčana nagrada.

Vladan Radovanović (Foto: Jovan Njegović Drndak)

Prisutnima su se na svečanosti obratili i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, Miloš Jocić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predsednik Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“, Nenad Šaponja, član Upravnog odbora, prof. dr Gojko Tešić i laureat, Vladan Radovanović.

I Taxi Zrenjanin
Foto: Jovan Njegović Drndak

Foto: Jovan Njegović Drndak

BIOGRAFIJA VLADANA RADOVANOVIĆA

Vladan Radovanović je rođen u Beogradu 1932 godine. Kompoziciju  je diplomirao u klasi prof. Milenka Živkovića. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, i njime rukovodio od 1972. do 1999 godine.  Grupu Sintum osniva 1993. godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Stvara na području: slikarstva i kompjuterske grafike, vokalnoinstrumentalne i elektronske muzika, književnosti, taktilizma, zapisa snova, projektizma, vokovizuela, ideograma, rada s telom, sintezijske umetnosti. Napisao je preko 250 teorijskih tekstova o novim tendencijama u umetnosti. Radio je u studijima u Varšavi, Parizu, Utrehtu i Budimpešti. Održao  je 27 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku (SIMC). Objavio je 12 knjiga, 2 mape, 6 partitura, 3 autorske ploče, 2 kasete i 5 autorskih kompakt diskova.

Dobio je 11 nagrada za muziku, 4 za književnost, 8 za vizuelne umetnosti i Vukovu nagradu za izuzetan doprinos u razvoju kulture 2014.  Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. do 2012. Godine predavao je kao profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Grupa za višemedijsku umetnost. 2005. godine postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a 2007-e počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Fond „Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja. Dvadeset i sedam godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“, koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh