I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Vizionari Srbije“ pomažu medicinskom osoblju – štampanje vizira na 3D štampačima (VIDEO)

Novonastala situacija sa pandemijom virusa Covid-19 nije ostavila nikoga ravnodušnim, a mnoge je motivisala da pomognu na razne načine.

Jedni od takvih su i zrenjaninski entuzijasti i zaljubljenici u  3D štampuOni su, čim su uvideli kako mogu da pomognu, formirali Facebook grupu „Vizionari Srbije“. Tim putem oni  upućuju apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira, dizajniranih od strane proizvođača 3D štampača „Prusa“. Viziri su namenjeni medicinskim radnicima.

– Na samom početku uspeli smo tako da se organizujemo da lokalne ambulante dobiju bar po dva vizira, a kasnije ćemo dopuniti potrebe dok budemo ravnomerno raspoređivali. Trenutne medicinske ustanove koje imaju vizire su Ambulanta na Mužlji, Ambulanta na Bagljašu, 1. Ambulanta na Lesnini, Hitna pomoć, Ambulanta u Melencima i Banja Rusanda, kao i opšta Bolnica „Đorđe Joanović“ kojoj je trenutno potrebna najveća koliočina vizira – kaže jedan od članova ove grupe – Đorđe Lončarski.

I Taxi Zrenjanin

Prvi problem sa kojim su se ovi ljudi susreli su  providne folije koje predstavljaju sam vizir. Na svu sreću odmah su se javile firme iz Zrenjanina koje se time bave poput Biro opreme, MIS komerca, Digineta i Magusa koja je većinu tih folija sekla na laseru.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Deo procesa izrade ovih vizira objašnjava Đorđe Lončarski.

Trenutni problem  je elastična traka koja drži vizir prislonjen uz glavu, za koju se još niko nije javio da je u mogućnosti da donira. Očekuje se donacija filamenta  firmi Voxellab i 3D republika.

– Molim čitaoce da ako znaju nekog sa teritorije Zrenjanina, a  da ima 3D štampač, da se javi na Facebook grupu „Vizionari Srbije“ i popuni svoje podatke u priloženoj exel tabeli kako bismo ih kontaktirali – kaže Lončarski.

Članovi grupe takođe su zamolili sve ljude koji mogu da razvoze vizire po ambulantama, imaju providne folije za koričenje A4 formata (ili slično) ili imaju elastiku koja se može upotrebiti za vezivanje vizira da učine isto.

Nadamo se da ćemo do kraja sledeće nedelje, svakoj zdravstvenoj ustanovi u Zrenjaninu, obezbediti dovoljan broj vizira, te ćemo se nakon toga priključiti grupi na republičkom nivou i preko kurirskih službi i volontera za transprot, predati vizire Zdravstvenoj ustanovi kojoj su oni neophodni – dodao je naš sagovornik.

Broj članova ove grupe za kratko vreme se jako brzo uvećao, a neki od članova su: Valentin Juhas (Lisa 3D ), Aleksandar Krnjaić, Branko Popov, Zoltan Bicok, Zoran Orčik (Poslovni Inkubator), Vladimir Tot (Gradska biblioteka Zrenjanin), Boris Kirćanski, Srđan Suć, Emil Mijatov, Boom Electronic Zrenjanin.

Svim firmama koje su nam pomogle se neizmerno zahvaljujemo i napominjeno da sve ovo radimo bez ikakve naplate, od sopstvenih resursa!

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh