I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Vitezovi „Svibora“ obučili mališane zanimljivim veštinama (VIDEO)

Udruženje vitezova „Svibor“ priredilo je naezaboravan dan brojnim mališanima koji su se u petak okupili u Kaštelu Ečka. Pred decom i roditeljima, demonstrirali su borbene veštine kojima vladaju, i prikazali deo opreme koja se uklopila u ambijent starog dvorca u Ečki.

Vitezovi „Svibora“ poseduju i posebno srednjevekovno, „mekano“ oružje, pripremljeno za decu, pa su tako mališani odmerili viteške snage na otvorenom prostoru.

-Kroz igru i druženje učimo decu viteškim disciplinama. Prenosimo im znanja i umeća naših predaka, pokazujući im kako su se oni pripremali za borbe, i život uopšte. U program je uključeno i pokazno učenje igara, kojih su se deca u Srednjem veku igrala. Imamo čitav spektar pravog oružja, ali i mekanog, odnosno kožnog, gumenog i sunđerastog oružja. Koristeći ih, deca mogu da vežbaju da izvedu ono što mi uradimo sa pravim oružjem. Veliku pažnju im privlače i bacačka oružja poput koplja, strele, sekire i noževa. Deci ćemo podeliti opremu za vežbanje i imaćemo simulaciju viteške borbe. Biće to takozvana borba „na jedan dodir“, što znači da onaj koga dodirne oružje, biva eliminisan i ispada iz igre. Vrlo je zanimljivo, ali im je teško objasniti da su ograničeni na jedan dodir, jer obično nagrnu u juriš, pojasnio nam je Radivoje Radulović iz ovog jedinstvenog udruženja.

PerSu marketi

Udruženje vitezova „Svibor“ postoji od 1987. godine.

-Bavimo se proučavanjem života naših predaka i načina borbi. Imamo članove raznih uzrasta i oba pola, i uvek se prilikom ovakvih demonstracija pojave zainteresovani koji nam se priključe. Naše aktivnosti se ogledaju u vežbanju i treninzima, kao i u učešću na turnirima viteškog tipa. Sarađujemo sa mnogim inostranim udruženjima i bratstvima vitezova. Nedavno smo u Rusiji, u gradu Orlu, postavili „kamen temeljac“ za prvi hram cara Lazara na njihovom prostoru. Napravili smo repliku srednjevekovne lađe koju smo nazvali „Slavjana“. Replika plovi uz pomoć jedara i vesla i njome smo plovili najvećim rekama – Volgom, Donom, Dunavom. Opremu koju vidite sami pravimo, kao i odeću koju nosimo, po ugledu na freske. Rekonstruišemo je prema izvorima koji su nam dostupni, kaže Radulović.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh