I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Visok stepen smrtnosti od raka grlića materice zbog slabog odziva na preglede

Na godišnjem nivou u Srbiji se otkrije 1300 novoobolelih žena od raka grlića materice, a 500 njih ne uspe da izbori bitku sa ovim oboljenjem. On je drugi vodeći uzrok oboljevanja i četvrti uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u našoj zemlji.

Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice u Opštoj bolnici ,,Đorđe Joanović” o ovoj bolesti, njenim simtomima i prevenciji govorila je specijalista ginekologije i akušerstva dr Ružica Omaljev.

Ona je istakla da je značajno upoznati javnost na mogućnosti prevencije ovog oboljenja koje je u poslednje vreme u porastu.

I Taxi Zrenjanin

– U toku je Nacionalni skrining program za rano otkrivanje karcinoma grlića materice koji obuhvata preglede žena između 25 i 64 godine starosti. Najbitnije je da se pacijentkinje odazovu, da dođu na pregled koji je bezbolan i relativno kratko traje jer ako se oboljenje otkrije na vreme, može se izlečiti. Posebno je važno da se jave na poziv koji dobiju od savetovališta za žene koji je u Nacionalnom programu skrininga grlića materice – izjavila je dr Ružica Omaljev.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Simptomi na koje samo jedan broj žena obrati pažnju su: krvarenje nakon odnosa, krvarenje nakon menopauze i dugotrajne vaginalne infekcije. Kod virusnih oboljenja bitni su i faktori rizika koji su u ovom slučaju rano stupanje u seksualne odnose i nezaštićeni odnosi.

– Kod nas veliki broj žena umire od ove bolesti iz razloga što se ne javljaju na ginekološke preglede, a i kada se jave, bolest je već u uznapredovalom stadijumu. Svaka žena bi minimalno jednom godišnje trebalo da dođe na ginekološki pregled na uzimanje PAPA brisa da bi mogli da otkrijemo bolest koja uglavnom ne daje simptome i spasemo im život. Žene kod nas ne dolaze na redovne preglede, a čak i odziv na skrining kada pozivamo pacijentkinje, nije adekvatan. Zbog toga apelujemo da dođu, a čak i ako nisu u mogućnosti, pregled se može odložiti – zaključuje dr Ružica Omaljev.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh