I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Višnje iz voćnjaka Miloša Klaća – kupci koji se vraćaju potvrda kvaliteta

Miloš Klać svakodnevno ovih dana na adresi Laze Kostića 5 u Zrenjaninu na kućnom pragu prodaje višnje iz vlastitog voćnjaka.

Ovaj plod jarko crvene boje prodaje u kantama u koje stane 10 kg višnje, a ono što je još interesantno je što uz voće, kanta ide gratis.

– Sorta višnje je „Oblačinska“ pogodna je za pravljenje soka, kompota, a takođe i za kolače i za tu svrhu naši kupci najčešće i kupuju ovo voće – kaže naš domaćin.

I Taxi Zrenjanin

 – Kako su vremenske prilike ove godine uticale na razvoj višnje? – Period oplodnje je bio izuzetan, međutim u voćnjaku je vladala suša do pred samu berbu. Zvučaće vam čudno ali sve one kiše koje su tokom maja i juna padale u samom gradu, zaobišle su periferiju, odnosno voćnjak. Zbog toga je određeni deo ploda sitan. Kasnije kada je kiša pala pred samu berbu odjednom je palo previše kiše. Poslednjih 10 godina zapravo idemo iz ekstrema u ekstrem, suša ili poplava.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Oblačinska višnja je otpornija sorta tako da joj rani  mrazevi ili suša ne škode mnogo

 – Zbog čega ste odlučili da višnje prodajete u kantama od po 10 litara? – Ljudi su moram da priznam iznenađeni ovom idejom, da uz voće i kantu dobijaju gratis mada je mnogim domaćicama 10 kilograma zapravo previše u odnosu na ono što za šta im višnja treba, a mnogima je i 1000 dinara u odnosu na penziju prevelik iznos. Mi smo se vođeni iskustvima od prošlih godina, odlučili da ta količina bude 10 kilograma i smatramo da od te količine jedna prosečna porodica može da napravi malo soka, malo kompota, malo za kolače ili da se eventualno izvesna količina stavi u zamrzivač za te potrebe.

Poverenje i vraćanje mušterija je ono što je najvažnije

  – Interesovanje sigurno postiji, kakva je kupovna moć stanovništva? Mi za našu cenu od 100 dinara po kilogramu garantujemo kvalitet. Potvrda je i to što nam kupci dolaze ciljano i uvek nam se vraćaju. Prodajemo isključivo višnje koje su ubrane istog dana, odnosno jutra, stavljene u pomenute kante, nisu prepakivane ili tumbane po gajbama nego su odmah  donešene ovde na kućni prag. Takođe ukoliko mušterija nije zadovoljna, rado izvršimo zamenu.

 Proizvođači odustaju od prodaje na veliko

Mnogi proizvođači višnje  odustali su ili odustaju od prodaje na veliko. U nekim krajevima čak su prekinuli i berbu. Razlozi su niski prinosi, niske gotovo ucenjivačke otkupne cene, pa čak i nepostojanje interesa za otkupom. Za 25 dinara koliko se plaća za drugu klasu višnje ne mogu da se pokriju ni osnovni troškovi proizvodnje, berača itd. Stoga mnogi proizvođači izlaz vide jedino u prodaji sa „kućnog praga“.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh