I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Višestrukim davaocima krvi dodeljena zaslužena priznanja (FOTO)

Povodom obeležavanja 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, članovi i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin organizovali su tradicionalnu svečanost za višestruke dobrovoljne davaoce krvi sa teritorije našeg grada i okolnih naselja.

Pozdravljajući prisutne, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandra Tanasijević, zahvalila se svim humanim osobama koje decenijama unazad nesebičnim davanjem svoje krvi spasavaju živote drugih.

-Posebnu zahvalnost dugujemo i volonterima Crvenog krsta Zrenjanin, koji od donošenja novog Zakona o transfuzijskoj medicini imaju izuzetno veliku ulogu pri motivisanju naših sugrađana da se u što većem broju odazovu ovom značajnom i humanom delu – istakla je Tanasijević.

Fordomanija

Sekretarka je na kraju dodala, da se u Zrenjaninu čak 97% stanovništva oslanja na manje od 3% sugrađana, koji pripadaju porodicama dobrovoljnih davaoca krvi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ovom prilikom uručena su priznanja i nagrade davaocima koji su do sada 5, 10, 20, 35, 50 i 75  puta dali svoju krv – i na taj način nekome spasli život.

Posebno su se istakli Goran Anušić i Ileš Reves, obojica iz Zrenjanina, koji su čak 100 puta dali ovu dragocenu tečnost.

Priznanje „Široko srce“, koji se dodeljuje onim ustanovama i kompanijama, koji su tokom cele godine najviše pružili pomoć pri akcijama dobrovoljnog davanja krvi, pripalo je zrenjaninskom Nindžucu Klubu „Majstor senke“, Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“ iz Zrenjanina, naseljenom mestu Klek i Termoelektrani – Toplana Zrenjanin.

Na ovogodišnjem likovno-literarnom konkursu pod nazivom „Krv život znači“, učestvovalo je veliki broj naših najmlađih i mladih sugrađana

U kategoriji učenika nižih i viših razreda osnovnih škola, najlepša crtana dela poslali su Aleksej Jelisić (OŠ “Petar Petrović Njegoš”, Zrenjanin), Milica Trifunjagić (OŠ “Jovan Cvijić”, Zrenjanin) i Sara Mihajlov (OŠ “Petar Petrović Njegoš”Zrenjanin).

U kategoriji učenika nižih i viših razreda osnovnih škola, najlepša literarna dela napisali su Ivan Bošković (OŠ “ Đura Jaksić”, Perlez), Filip Gaković (OŠ “Petar Petrović Njegoš”, Zrenjanin) i Nina Čeman (OŠ “Petar Petrović Njegoš”, Zrenjanin).

U kategoriji srednjih škola najlepša likovna i pisana dela poslale su učenice Zrenjaninske gimnazije, srednje Medicinske i Poljoprivredne škole – Ivana Mutavdžić, Ivona Budai, Jelena Ludoški, Ana Lenhart i Marko Rašović.

U okviru svečanog programa nastupila je članica opere Srpskog narodnog pozorišta, Milica Dosković i učenici Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš”.

Obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi su svojim prisustvom upriličili načelnica Srednjobanatskog Upravnog okruga Snežana Vučurević, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, članovi OO Crvenog krsta, kao i predstavnici ustanova i mnogi drugi.

„Krv je život, a život je dar. Ogroman poklon, darovan stvorenju. Nije li privilegija živeti? Živeti punim plućima, čistog srca, mirne savesti, neokaljanih ruku, bistrog pogleda… Živeti radosno, bez mrskog pogleda na meglen dan… Bez mržnje, straha i sličnog blata. Samo nabacite osmeh i zakopajte zlobu. Radost je ta, koja nam daje da u tužnim danima zablistaju oči sjajne…“ (Ana Lenhart, učenica srednje Poljoprivredne škole, Zrenjanin)

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh