I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Više od 700 ljudi na predavanju akademika Vladete Jerotića

Predavanje akademika dr Vladete Jerotića juče je u velikoj sali Kulturnog centra pratilo više od 700 ljudi. Ni pomoćna sedišta nisu bila dovoljna da prime sve zainteresovane, te je bilo i onih koji su strpljivo stajali puna dva i po sata koliko je predavanje trajalo.

dr-vladeta-jerotic

U okviru teme „U potrazi za smislom: Šta saopštavamo drugima“, Jerotić se osvrnuo na odnose među ljudima – u porodici, braku, zajednici.

Krenuvši od nastanka ljudskog bića, Jerotić je istakao koliko je bitna veza fetusa i majke i njena uloga u tom periodu.

Fordomanija

– U tom periodu je izuzetno značajna uloga i podrška muževa. Razgovor između partnera je važan tokom trudnoće jer utiče na psihičko i duševno zdravlje žene što se reflektuje i na buduće dete. Fetus čuje zvukove i sve pamti – rekao je profesor Jerotić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Brojna istraživanja su pokazala da očev glas deluje smirujuće na fetus, a sličnu funkciju može imati i muzika, zbog čega je preporučljivo da majka dvadesetak minuta dnevno sluša muziku koja joj prija.

Akademik je tokom predavanja davao zanimljive odgovore na pitanja o braku i ulozi žene i muškarca u jednoj takvoj zajednici.

– Stvari su se iskomplikovale od kraja 19. i 20. veka. Do tada je izbor partnera bio drugačiji. Očevi su birali partnere za sinove i ćerke, oni su znali za koga ćerka ne treba da se uda ili koga sin da oženi. Birao je snahe i zetove iz porodice u kojima nema duševnih bolesti, alkoholizma i drugih pošasti. Ne znači da tada nije bilo sukoba u braku, bilo je, ali u daleko manjoj meri, istakao je Jerotić.

Muškarce je svrstao u dve kategorije – bludnike i sejače života. Prvi spavaju sa ženama, bez velikih emocija i ljubavi, dok se drugi mogu ženiti i po nekoliko puta i u svakom braku imati decu, jer ih vole.

Pričajuči o čoveku kao individui, Jerotić je prisutne posavetovao da je neophodno neprestano se razvijati i dopunjavati.

– Čovek nikad nije star i uvek je sposoban za promene, istakao je on.

Jedan deo predavanja akademik je posvetio snovima, rekavši da su „snovi kraljevski put u nesvesno“.

– Primeri iz prakse govore da su snovi često ispunjenje želja neprihvatljivih za svestan deo ličnosti.

Govoreći o Zrenjaninu, dr Vladeta Jerotić je rekao da lepota našeg grada leži u multietničnosti, a da je „etnički čist grad“ loša stvar. Pritom je podsetio da Vojvodina posle Hrvatske i Slovenije ima najveći broj samoubistava.

Tribinu je priredila zrenjaninska organizacija „Svetosavlje“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh