I love Zrenjanin portal

 • Basicline
 • 3D gradjevinska kuca
 • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Virus Zapadnog Nila u dva uzorka na lokacijama Aviv park i Begejski red

Analiza komaraca uzorkovanih u Zrenjaninu 22.06.2019, utvrdila je prisustvo virusa Zapadnog Nila u dva uzorka komaraca i to na lokacijama Aviv park i Begejski red, potvrđeno je portalu I love Zrenjanin u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

– Tokom sezone aktivnosti komaraca, uzorkovanje komaraca na teritoriji odabranih opština vršimo u periodu od juna do septembra u okviru Projekta „Entomološki nadzor komaraca i detekcija izazivača vektorskih zaraznih bolesti – groznice Zapadnog Nila, denga, čikungunje, Zika groznice i malarije“. Onog momenta kada dobijemo pozitivan nalaz virusa u komarcima, obaveštavamo Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, pojasnili su nam u Zavodu proceduru vezanu za uzorkovanje i analizu.

Ono što je dobro, jeste podatak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od 2. jula, prema kome, do tog datuma nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје nisu rеgistrоvаni slučајеvi оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа.

PerSu marketi

ŠTA TREBA DA ZNAMO O GROZNICI ZAPADNOG NILA ?

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba (<1%), dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života. U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

 • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
 • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
 • Izbegavanje boravka na otvorenom u vreme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
 • Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.
 • Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.
 • Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.
 • Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
 • Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
 • U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije
 • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh