I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Najnovije vesti

Virus Zapadnog Nila, odneo prvu žrtvu u Zrenjaninu

Na Odeljenju za infektivne bolesti zrenjaninske Opšte bolnice jedan pacijent preminuo je od virusa groznice zapadnog Nila, a dva pacijenta su izlečena i puštena kućama, rekao je danas načelnik tog odeljenja dr Zoran Tošić.

viruz nila

Tošić je na konferenciji za novinare, održanoj u Zavodu za javno zdravlje, rekao da je preminuli pacijent imao 77 godina i da je bio srčani bolesnik. On je preminuo 29. avgusta, a dijagnoza o zaraznoj bolesti danas je potvrđena iz Instituta „Batut“.

SIMPTOMI VIRUSA 

U Srbiji je do 30.08. registrovano 120 slučajeva obolevanja od virusa zapadnog Nila, koje prenosi komarac, a četrnaest osoba je preminulo, rečeno je u Zavodu za Javno zdravlje Zrenjanin.

PerSu marketi

„Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ potvrdili su da je 23 obolelih registrovano na teritoriji Beograda, dvoje su iz Smedereva, a ostali su iz Rume, Pančeva, Valjeva i Temerina“, rekla je Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u institutu dr Bojana Grgić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ona je istakla da je, među 29 obolelih koji su se u julu i avgustu lečili ili leče od zaraze virusom groznice Zapadnog Nila, njih 27 imalo tešku kliničku sliku, sa dijagnozama encefalitisa (upale mozga), meningitisa (zapaljenja moždane opne) ili meningoencefalitisa i da je dvoje umrlo.

„Teža klinička slika javlja se češće kod osoba starijih od 50 godina, naročito ako su prisutna hronična oboljenja. Imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolesti“, rekla je dr Grgić.

Ona je izjavila da je 24 obolelih u Srbiji bilo starije od 50 godina, a 17 je imalo i teže hronično oboljenje.

Navodeći da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima putem kontakta, ona je dodala da groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i da bolest kod oko 80 odsto inficiranih protiče bez tipičnih simptoma koji su slični prehladi.

IZRAŽENI SIMPTOMI KAO NAJAVA GROZNICE

Povišena telesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, osip na koži, natečeni limfni čvorovi, bol u očima, su najčešći simptomi.

Simptomi teške infekcije su nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama.

Ako imate ovakve simptome obavezno posetite lekara.

Ova infektivna bolest prvi put je registrovana u Ugandi 1937. godine, a tropske vrućine, migracija stanovništva, doneli su je i u naše krajeve prvi put prošle godine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh