I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

Vikend u Mužlji u znaku svadbenih običaja (VIDEO)

Takmičenjem u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša, nastupom svadbenih orkestara i održavanjem tradicionalne svadbe u Mužlji je raznovrsno obeležen prvi vikend aprila.

medjarska-svadba

Organizatori, članovi Udruženja kuvara amatera i negovatelja starih običaja su na stadionima Sportskog centra „Lehel“ u prepodnevnim satima meštane i goste iz okolnih naselja dočekali sa ovčijim paprikašem, kobasicama, mekikama, slatkim i slanim kolačima. Posle ukusnih jela je trebalo popiti i koju čašicu vina, a za to su bili zaduženi vredni vinari Udruženja ljubitelja vina „Sveti Martin“.

madjarska-svadba1

PerSu marketi

Dok se u kotlićima takmičara kuvao svinjski paprikaš, mlade i marljive deveruše su – pozivajući goste na svadbu – sve prisutne ukrašavali ruzmarinom. Otvarajući XI Mužljanske svatove Jožef Stojko, član Gradskog veća i Arpad Fremond, narodni poslanik u Skupštini Srbije su istakli, da su ovakve manifesatcije prilika da se prikažu i sačuvaju od zaborava običaji mađarskih i mužljanskih svatova. Nakon nastupa gostujućeg svadbenog orkestara iz Čantavira i domaćih orkestara Udruženja negovatelja starih običaja i ovdašnjih mladih muzičara, proglašeni su pobednici u okviru takmičenja u pripremi ukusnog svinjskog paprikaša. Prvo mesto je pripalo ekipi iz Stajićeva, dok su drugo i treće mesto osvojili Šandor Koso i Laslo Siveri iz Mužlje.

madjarska-svadba2

Tokom manifestacije prisutni su mogli da pogledaju i dela članovi Kluba slikara amatera.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U popodnevnim časovima ispred prostorija Udruženja prisutne je pozdravio otac Janez Jelen, posle čega su, po mužljanskim svadbarskim običajima, deveruše i njihovi pratioci, zajedno sa kumovima i gostima, uz pratnju orkestra Udruženja amatera i negovaoca starih običaja, centrom naselja prošetali ka Svadbenom balu. U okviru bala je održan i tradicionalni susret deveruša i buklijaša, koji su uz stihove i pesme pristigle goste “predali” kumovima. Deo atmosfere pogledajte u video prilogu

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
Na vrh