I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

VIDEO : Zašto zimske gume?

Pravilnikom o bezbednosti saobraćaja, vozači u Srbiji obavezni su da od 1.novembra imaju zimske gume na svojim automobilima. Pravilnik, čija se primena odlagala dve godine, najviše zbog finansijskih nemogućnosti, propisuje da sve četiri gume moraju biti zimske.

Prošle zime smo se mogli uveriti kako padavine mogu dovesti saobraćajnice u opasno stanje preko noći. Iz tog razloga se savetuje kupovina zimskih guma i lanaca za zahtevnije puteve, NA VREME. Zimski pneumatici su mekši po strukturi, sadrže siliku i imaju specifičan raspored šara i dubinu proreza koja ne sme biti ispod 4mm, iako se savetuje i veći raspon. Ove gume su mekše, ne stvrdnjavaju se i zato bolje prijanjaju na putevima, a zahvaljujući dubokoj šari, zaustavni put je daleko kraći nego sa letnjim gumama. Testovi na ledu pokazali su da sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m.

Iako je zamena sve četiri gume velika stavka za srpski standard, preporuka je da se na prvom mestu razmišlja o ličnoj, bezbednosti saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju, a zatim i o poštovanju zakona. Ovu ideju potvrđuju i vulkanizeri koji preporučuju zamenu sve četiri gume, jer stavljanje guma samo na prednju osovinu može dovesti do zanošenja, proklizavanja i zakretanja vozila u krivinama, što se može videti u priloženom video testu o zimskim gumama.


Prema pravilniku o saobraćaju, vozači su dužni da zimske pneumatike koriste do 1.aprila. Sudeći po dugoročnoj prognozi, čeka nas zima sa temperaturama do -30 stepeni i svaki savet treba ozbiljno shvatiti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh