I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Veterani 63. padobranske brigade zastavom obilaze svet i svoje saborce

Udruženje veterana 63. padobranske brigade pokrenulo je nesvakidašnji poduhvat da zastava  ove jedinice odlikovane ordenom Narodnog heroja krene na put oko sveta i bar jednom obiđe Zemljinu kuglu.

Prenošena iz ruke u ruku bivših pripadnika ove elitne jedinice, koji žive širom sveta stigla je i do Zrenjanina.

Na svečanoj primopredaji zastavu je predstavnik vršačkih veterana Željko Isajlov predao kolegi iz Zrenjanina Goranu Milinoviću.

I Taxi Zrenjanin

– Na ovaj način želimo da se odužimo svim našim palim saborcima kao i da naša zastava bratstva dođe i do onih naših pripadnika koji nisu u prilici da češće dolaze u Srbiju. Mada su hiljadama kilometara daleko, ovo će biti dokaz da nisu zaboravljeni i da su i dalje deo našeg padobranskog bratstva – kažu u Udruženju veterana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zastava je svoj put započela iz jedinice u Nišu i proći kroz 25 gradova Srbije. Putuje na razne načine, od ruke do ruke, veterani je prevoze  biciklima, motociklima, automobilima. Kroz druge države će prolaziti kamionima, avionima ili na neki drugi dostupan način, a tamo gde to bude bilo moguće veterani će izvesti padobranske skokove.

Zastavu su u Zrenjanin i to najpre na aerodrom „Ečka“ doneli članovi udruženja veterana iz Vršca, a ptom je svečana primopredaja izvršena kod  spomenika Kralju Petru na trgu Slobode u centru grada.

foto: Pavle Antić

Sledeća stanica je Kikinda.

Zastava će proći put svim kontinentima, a samo u Americi će proći kroz najmanje 10 saveznih država. Na ruti su i mnoge egzotične destinacije na planeti. Ideja i poduhvat Udruženja veterana 63. padobranske brigade prvi je ovakve vrste koji sprovode veterani neke naše specijalne vojne jedinice.

Na zastavi udruženja  nalazi se i čuveni slogan pod kojim je ova jedinica 1999. godine odlikovana Ordenom heroja: „Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast,padobranci 63. padobranske brigade RADE“.

Putovanje zastave prati i posebno kreirana knjiga utisaka koja će po završetku putovanja biti izložena u Spomen sobi 63. padobranske na aerodromu u Nišu kao uspomena za večnost sve hrabre pripadnike i svojevrstan udžbenik istorije za buduće naraštaje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh