I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin

Vesela braća u Orlovatu – Druženje Vinara

Поред Уроша Предића, Орловат, насељно место надомак Зрењанина може да се подичи и добрим винима. Преко 150 људи учествовало је у јединственој дегустацији која се састојала од 60 врста црвених, розe и белих вина, као и од седам врста јела која су ишла уз сва та вина.

Неких 15 година уназад у Орловату постоји удружење винара Весела Браћа и овај догађај спада у једну од традиционалних манифестација. Мада вино још увек није избистрило како треба, зрело је за прво оцењивање и дегустацију. Велики број поштоваоца и произвођача овог пића богова окупио се како би испробао овогодишње производе.

Званични жири састојао се од пет чланова, предесдник је био Ђорђе Крстов из Гудурице а ту су били и Проф. Радојица Трипић, затим Влада Петровчки, Мирко Чанчар, председник Удружења Весела Браћа из Орловата и Вукашин Толмач из Тараша. Незванични жири били су сви гости менифестације а оцењивало се, како то већ иде редом, бистина, боја, укус и мирис и то код белих, розе и црвених вина. По одлуци званичног жирија који је имао изузетно тежак задатак, најбољи у категорији белих вина био је Вељко Стокић, док је два прва места у категоријама црвеног и розе вина освојио Драгиша Живковић из Зрењанина, који је за црвено вино освојио и треће место тако да се по броју освојених награда може сврстати у шампиона вечери. Он каже да је задовољан освојеним титулама и да му је ово само мотив да настави даље и да буде још бољи.

Данас ћете имати прилику да оцените наш овогодишњи труд и рад, рекао је на почетку вечери Раде Остојин, члан председништва винара и виноградара Весела Браћа из Орловата. Имаћете прилику д а оцените много врста вина, лака, миришљава, мускатна… А све то наравно уз седам врста јела која иду уз свако вино.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

И тако је и било. Једно јело, па онда десет врста вина и тако у недоглед. Ретки су преживели а од јела ту су биле на почетку шваргле, беле кобасице, крвавице, сир, затим риба па мекике, онда кобасице, па роштиљске кобасице, барене коленице са реном, потом пљескавице, јагњетина и на крају штрудле… Све је подесећало на ону песму Ђорђа Балашевића ал се некад добро јело. А требало је и све то испробати и попити. Репортер је, признајемо одустао негде на пола приче, мада је достојанствено издржавао све време, јер што је пуно, пуно је. Иначе, ово је једна од првих манифестација у славу вина која се одржава у Војводини а ускоро следи читав низ, јер у покрајини постоји чак 26 удружења винара и виноградара који непрестано организују сусрете и дегустације. Овога пута међу гостима је био и покрајински секретар за пољопривреду Данијел Петровић, као и значајни политичари, посланици и одборници из Зрењанина и околине који подржавају развој винарства и виноградараства.

Autor Teksta : Maja Pandurov

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh