I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Danas je Sretenje – verovanja i običaji koji se vezuju za ovaj veliki hrišćanski praznik (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave veliki verski praznik – Sretenje, kada se obeležava prvi susret Boga i čoveka u hramu u Jerusalimu.

 

Ovaj svečani praznik slavi se od 554. godine i seća na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu i da sebe očisti.

Tada je prvosveštenik Zaharije, postavio presvetu Mariju na mesto za devojke, kako bi dokazao njenu čistotu.

PerSu marketi

U hramu su se pojavili starac Simeon i Ana, kći Fanuilova, koja je svojim duhovnim bićem, baš kao i starac Simeon, prepoznala prisustvo i dolazak velikog Mesije i potom objavila stanovnicima Jerusalima dolazak “dugočekanoga”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

A fariseji, prisutni u hramu, koji su videli i čuli sve, rasrdiše se na Zahariju što stavi Devu Mariju na mesto za devojke, pa su javili to caru Irodu. Uveren da je to Novi Car, o kome su mu zvezdari s Istoka govorili, Irod brzo posla da ubiju Isusa. No u međuvremenu božanska porodica beše već izmakla iz grada.

Po ovom danu je naš narod znao i da procenjuje koliko će još zima trajati.

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće, jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća. Postoji još jedno zanimljivo verovanje da će mlade devojke upoznati svog životnog saputnika. Pa bi trebalo da paze na koga će prvo ujutru da nalete, jer će se upravo takav mladoženja da bude po izgledu i karakteru.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh