I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • Univer export
 • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Veliko interesovanje građana za vakcinaciju protiv gripa

U poslednje tri nedelje oko dve hiljade građana u Srbiji imalo je problema zbog respiratornih infekcija, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “Batut”. Iz ove institucije stiže i podatak da je za čitavu teritoriju naše zemlje nabaljveno oko 290.000 doza vakcine protiv gripa. Pre nedelju dana vakcina je stigla i u Dom zdravlja u Zrenjaninu. Kakvo je zdravstveno stanje građana Zrenjanina i da li su oni zainteresovani za vakcinaciju pitali smo doktorke Biljanu Obradović, načelnicu Službe za zaštitu dece i omladine i Biljanu Reljić Sekulić, načelnicu Opšte službe.

Jesen je period u godini kada su čekaonice u Dečijem dispanzeru obično pune.

„U Dečijem dispanzeru je uobičajena situacija za ovo doba godine. Deca su krenula u vrtiće i škole, pa više i oboljevaju. U proseku bude oko 30-50 pacijenata po lekaru, a na pregled se čeka oko sat vremena zbog manjka lekara. Od oboljenja zastupljene su viroze sa povišenom temperaturom, afte, upale ždrela, upale uha, razne vrste kašlja, stomačne viroze, ovčije boginje… Trudimo se da radimo brzo, savesno i efikasno. Molimo drage roditelje naših malih pacijenata za razumevanje zbog čekanja. Stigla je i vakcina protiv gripa za decu koja imaju neku hroničnu bolest ili preporuku da se vakcinišu. Pregledi se mogu zakazati kod izabranog lekara na telefon 565-858, kao i preko portala mojdoktor.rs”, kaže dr Biljana Obradović, načelnica Službe za zaštitu dece i omladine.

PerSu marketi

Aktuelna su oboljenja slična gripu

Za razliku od dece, odrasli su imuniji na bolesti koje su karakteristične za jesen.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“U poslednje vreme epidemiološka situacija građana je takva da mi nemamo neki porast respiratornih infekcija. Sve što se dešava jeste sporadično. Poslednje nedelje je bilo oko 150-oro prijavljenih u ambulantama opšte službe. I to uglavnom u uzrastu od 15-30 i od 30-65 godina. Stariji od 65 godina javljali su se sporadično, kao i mlađi – do 15-te godine. To su respiratorne i virusne infekcije u ovom periodu koje su praćene gušoboljom, kijavicom, kašljem, sporadično i sa povišenom temperaturom i za nekoliko dana prolaze same od sebe. Ne iziskuju, najčešće, ni potrebu pregleda lekara. To nije grip, to su tzv. jesenji virusi, a reč je o oboljenjima sličnim gripu. Nalik po nekoj simptomatologij – po toj gušobolji, kijavici, bolovima u mišićima, glavobolji… Ali, tu su najčešće niske telesne temperature i najčešće prolaze za 2-3 dana bez ikakvih potrebnih lekova“, objašnjva dr Biljana Reljić Sekulić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ i načelnica opšte službe.

dr Biljana Reljić Sekulić

„Lekaru je potrebno obratiti se kada tegobe traju duže od tri dana i kada su tegobe tipa visoke temperature, opšte slabosti, malaksalosti, praćene još nekim drugim pojavama – bolovima, stezanjem u grudnom košu. Pre dve-tri nedelje smo imali sporadično i crevne infekcije praćene lako povišenom temperaturom, bolovima u stomaku, povraćanjem, prolivastim stolicama. I to prolazi za nekoliko dana, najčešće bez komplikacija. Tu apelujemo na ličnu higijenu, čistoću ruku, obavezno pranje voća i povrća. Sve je to tipično za ovaj period. Jesu sada malo i povišene dnevne temperature, tako da je potrebno adekvatno oblačenje. Jutra su svežija, popodnevne temperature su više, tako da i tu može da nastane neki nesklad. Zato se i preporučuje slojevito oblačenje“, dodaje naša sagovornica.

Alergije često liče na virusne infekcije

Iako nekada podsećaju na virozu, pojedine pojave su posledica uticaja alergena.

„Još uvek, zbog visokih temperatura, imamo u vazduhu dosta alergena. Korovi su još aktivni, tako da ponekad kijavica, kašalj, suzenje iz očiju, curenje nosa ne mora da ukazuje na virusnu infekciju, nego da se radi samo o alergijskim reakcijama“, objašnjava doktorka Reljić Sekulić.

Građani Zrenjanina zainteresovani za vakcinaciju protiv gripa

Ako vam se ovih dana učinilo da u čekaonicama ima više ljudi nego obično, to je zato što postoji veliko interesovanje za vakcinaciju protiv gripa.

„Čekaonice su ovih dana možda i prepune, jer je aktuelna vakcinacija protiv sezonskog gripa. Dobili smo dovoljan broj vakcina. Za Dom zdravlja u Zrenjaninu više od 4.000. Više od polovine je već podeljeno. Interesovanje je ove godine za vakcinaciju izuzetno veliko. To su najčešće lica koja su vakcinisana godinama u nazad redovno, a ima i novih. Pravo na besplatnu vakcinu imaju stariji od 65 godina i lica u posebnom riziku“, kaže naša sagovornica.

Lica u posebnom riziku za koje se preporučuje imunizacija protiv gripa su lica sa:

 • hrоničnim pоrеmеćајimа plućnоg sistеmа (uкljučuјući аstmu)
 • hrоničnim pоrеmеćајimа каrdiоvаsкulаrnоg sistеmа (isкljučuјući hipеrtеnziјu),
 • mеtаbоličкim pоrеmеćајimа (uкljučuјući šеćеrnu bоlеst, gојаznоst sа BMI> 40),
 • bubrеžnоm disfunкciјоm
 • hеmоglоbinоpаtiјоm,
 • hrоničnim nеurоlоšкim pоrеmеćајimа,
 • imunоsuprеsiјоm (uкljučuјući оsоbе sа HIV/AIDS)
 • funкciоnаlnоm ili аnаtоmsкоm аsplеniјоm,
 • primаоci trаnsplаntаtа

Prеmа еpidеmiоlоšкim indikаciјаmа vакcinаciја sе sprоvоdi коd licа smеštеnih i zаpоslеnih u gеrоntоlоšкim cеntrimа, kоd dеcе, оmlаdinе i stаrih licа smеštеnih u sоciјаlnо-zdrаvstvеnim ustаnоvаmа i коd licа zаpоslеnih u tim ustаnоvаmа, као i коd licа zаpоslеnih u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа. Vakcinacija se preporučuje deci i trudnicama.

Ostali koji žele mogu da se vakcinišu, ali u apoteci kupuju vakcinu i donose je u dom zdravlja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh