I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Veliki jubilej strip junaka: Zagor okupio stripadžije u Zrenjaninu (VIDEO)

Prošlo je punih 50 godina od kada je novosadski  „Dnevnik” pokrenuo ediciju „Zlatna serija”, u okviru koje su izlazile epizode sage o čuvenom junaku Zagoru. Ovim povodom, u Gradskoj narodnoj biblioteci i Narodnom muzeju u Zrenjaninu, organizovan je niz događaja pod nazivom „Zagor iz našeg sokaka”, koji su okupili brojne ljubitelje stripa svih generacija.

Live Art i strip radionica

Na prvom događaju od 16:30h u Gradskoj narodnoj biblioteci, svi zainteresovani mogli su da vide na delu Miodraga Ivanovića Mikicu strip crtača sa više od 40 godina iskustva, kako veštim pokretima oslikava neke od najpoznatijih  junaka poput Zagora, Hulka, Spajdermena… Nakon toga, usledila je strip radionica za dečake i devojčice koji su gledajući Mikicin rad i slušajući njegove instrukcije, učili tajne strip crtanja.

Miodrag Ivanović Zagor

– Kada se pojavio Zagor, to je za mene bila kao neka naučna fantastika i u meni se tada stvorila želja da postanim strip crtač. Nisam možda bio najtelentovaniji crtač, ali sam bio veliki radnik. Zagor se svima nama zalepio za srce prvenstveno zbog njegovog izgleda i skečeva sa Čikom. On se i dan danas crta i ima velike tiraže, a žao mi je što se 90-ih kod nas napravio prekid zbog ratnih dešavanja kada su izgubljene generacije. Strip i dan danas postoji, bez obzira na nove tehnologije, ima svoju čitalačku publiku, ali ona neće nikada više biti tako velika kao pre – smatra Miodrag Ivanović.

I Taxi Zrenjanin

Miodrag Ivanović Zagor

Otvaranje izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin

„Zagor iz našeg sokaka“, predstavlja postavku zbirke crteža grupe autora, originalnih strip tabli, kolekcionarskih primeraka stripa i ostalih eksponata čiji je zajednički činilac univerzum Bonelijevog strip junaka Zagora-te-neja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji Miodraga Ivanovića i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora u poslednje 4 godine. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina.

Panel diskusija

Svi ljubitelji stripa od 19h mogli su u biblioteci da poslušaju panel diskusiju na kojoj su učestvovali Bane Kerac (jednini ne-italijanski strip crtač koji radi na Zagoru u okviru Boneli izdavačke kuće), Aleksandar Đukanović (profesor istorije i autor „Zagorijane“ enciklopedije o Zagorovom univerzumu), Dušan Mladenović (Glavni urednik izdavačke kuće „Veseli četvrtak“), a moderator je bio strip analitičar, Nikola Dragomirović.

– Zagora smo čitali svi, on nam je svima prirastao srcu. Ta njegova šarenolikost i njegov kostim gga je izdvajao od ostalih junaka. Veliki Blek je nekako na svoj način bio previše blesav, a Zagor je imao veliku prednost što nije ograničen na jedno vreme, na jedan žanr i nije morao da prati trendove. Imao je i svog pomoćnika Čika, koji je obezbeđivao određenu dozu humora i oslobađao Zagora od toga da bude previše ozbiljan, a svaki strip koji nije previše ozbiljan daleko je prihvaćeniji – kazao je na diskusiji Bane Kerac.

Ceo snimak panel diskusije, možete pogledati OVDE.

Kako je izgledala atmosfera na sva tri događaja, pogledajte u našem video prilogu:

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh