I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Veliki broj Zrenjaninaca učestvovao u protestu protiv poskupljenja goriva (FOTO)

U gotovo svim većim gradovima Srbije organizovani su protesti zbog visoke cene goriva. Ovoj akciji priključio se i veliki broj Zrenjaninaca koji su od 17 do 18 časova blokirali saobraćaj na nekoliko mesta u gradu.

Protesti su danima najavljivani, putem društvenih mreža, a početna tačka na kojoj su se vozači okupili bio je parking kod Kristalne dvorane. Nešto pre 17 časova, građani su se svojim motornim vozilima uputili na nekoliko lokacija u gradu (raskrsnica na magistrali kod Dečijeg dispanzera i na izlazu iz grada prema Beogradu), kako bi na sat vremena blokirali saobraćaj i time ukazali na problem visoke cene goriva.

Fordomanija

Iako možda za neke neočekivano, okupio se veliki broj automobila, traktora, kamiona i motora, a jednočasovni skup je prošao mirno, bez većih problema.

Podsećamo, od početka godine gorivo u Srbiji poskupelo je 8,79 dinara za litar, dok je dizel otišao za 11,30 dinara. Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Analize Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuju da državni deo u ceni svakog litra benzina čini 55,2 odsto od cene, a to praktično znači da od 150 dinara maloprodajne cene goriva, država uzima gotovo 83 dinara. Kod dizela država uzima nešto manje, oko 53,8 odsto krajnje cene.

Zakon o akcizama omogućava da se bez promene propisa vanredno smanje akcize do 20 odsto „zbog poremećaja na tržištu”. Poslednji put to je učinjeno 2012. godine, kada je „vanredna situacija” trajala šest meseci.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh