I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Veliki broj novih hipermarketa smanjio promet na pijacama

Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi” od prošle godine prošlo je kroz dosta promena. Ono danas više nema status indirektnog budžetskog korisnika, cenovnik odnošenja nepropisno parkiranih vozila je promenjen, a dolazak novih hipermarketa u značajnoj meri uticao je na prihod pijaca. O funkcionisanju, problemima i budućim planovima razgovarali smo sa direktorom ovog preduzeća, Ilijom Mandićem.

– Izmenama zakona o komunalnim delatnostima, preduzeće je potpuno okrenuto ka tržištu, dakle prihodi koje preduzeće ostvaruje pružanjem svojih usluga su sada sopstveni prihodi, a dobit na kraju godine se deli sa osnivačem, koji naravno i dalje ima potpunu kontrolu rada preduzeća, u smislu da saglasnost na program poslovanja, cenovnu politiku i sva druga akta daje skupština Grada Zrenjanina. Od 2002. godine kada je preduzeće osnovano, ovo je prva godina da preduzeće ostvaruje minimalnu dobit. Nastavićemo domaćinski da se ponašamo, da nam u ekonomskom smislu, prihodi budu veći nego rashodi.

Glavni problem sa kojim se suočava ovo preduzeće jeste naplata potraživanja, odnosno posebnih parking karti (PPK), u narodu poznatijih kao „kazne za parkiranje“.

Fordomanija

– Dok smo imali status indirektnog budžetskog korisnika, prihod od parkiranja je bila lokalna komunalna taksa i tu nije bilo obaveza plaćanja PDV-a. Od kada je to komunalna usluga, na svaku izdatu kartu moramo da platimo porez, dok u dosta slučajeva nismo od korisnika naplatili PPK, a porez svakako dolazi na naplatu. Zato ja kao direktor, apelujem na građane koji koriste javna parkirališta na teritoriji Grada Zrenjanina, da plate parking putem SMS poruke, ili putem greb-greb kartice, da se ne bi kasnije izlagali dodatnim troškovima izvršitelja ili advokatskih kancelarija kojima ustupamo naša potraživanja. Cenovna politika se neće menjati u odnosu na onu ustanovljenu 2017. godine. Istakao bih da građani koji dobiju PPK na brisaču vozila, mogu da ukoliko svoju obavezu izmire u roku od pet dana, plate iznos umanjen za 50 odsto, a to je 600 dinara.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedan od novijih problema koji se tiče pijaca jeste taj da veliki broj novootvorenih hipermarketa utiče na promet poljoprivrednih proizvoda i ostalih proizvoda koji se prodaju.

– Ukupan prometa na pijacama kojima upravlja preduzeće je opao za nekih 15 odsto. To još uvek nije alarmatno iz razloga što stalni korisnici svakako dolaze na pijace i kupuju proizvode od naših korisnika, poljoprivrednih proizvođača iz naseljenih mesta, a oni uvek prodaju i izlažu sveže voće i povrće.

Od 2012. godine do danas uz pomoć grada i lokalne administracije, potpuno su rekonstruisane dve od tri pijace kojima JKP „Pijace i parkinzi” upravlja, a ono će nastaviti da održava i ulaže u postojeću komunalnu infrastrukturu.

– Pijaca na Bagljašu i pijaca u Jug Bogdanovoj ulici rekonstruisane su na radost kako naših korisnika tako i građana koji žive u tim naseljenim mestima. Ono što je novina, izmenama Zakona o komunalnim delatnostima, preduzeće je u obavezi da održava posebna parkirališta, odnosno zatvorene parkinge, dok je ingerencija upravljača puta da održava i obeležava parkinge koji su u ulicama, tj. zonama gde naše preduzeće vrši kontrolu naplate parkiranja. Potrudićemo se da u narednom periodu poboljšamo uslove na zatvorenim parkinzima. Takođe je u planu za narednu godinu i uređenje prostora za prodaju polovne robe i robe sa betona, popularnog „buvljaka“, koji se nalazi neposredno pored centralne pijace.

Parking u Ulici Vuka Karadžića i dalje predstavlja veliki problem jer nije priveden svojoj nameni.

– Preduzeće je imalo u planu da uradi projekat za fast garažu, gde bi praktično ceo centar grada rešili po obodu sa zatvorenim parkinzima i to bi bilo na dva nivoa. To bi zadovoljilo potrebe naših vozača i mirujućeg saobraćaja u centru. Međutim, mi smo tu potpuno nemoćni, a Javno pravobranilaštvo je uzelo da rešava problem koji je imovinsko-pravne prirode. To je javna površina, ali nisu sve parcele uknjižene na grad. Iz tog razloga mi možemo samo privremeno da ga uređujemo krpljenjem rupa i nabacivanjem sloja struganog asfalta, što smo u ranijem periodu i radili. Čim se steknu uslovi i reše problemi sa tom parcelom, mi ćemo odmah krenuti u realizaciju izrade projektno-tehničke dokumentacije gde bi se taj parking priveo nameni, kaže Mandić.

parking vuk karadžić

Povećani prihodi za 30 odsto od odnošenja nepropisno parkiranih vozila

– Što se tiče rada specijalnog vozila pauk, možemo da istaknemo da isključivo radimo uslugu odnošenja nepropisno parkiranih vozila po nalogu saobraćajne policije ili komunalne inspekcije, ukoliko izdaju nalog za odnošenje sa zelenih površina. Preduzeće je prošle godine izmenom svog cenovnika, primenilo uredbu Vlade Republike Srbije iz 2009. godine gde se naša usluga naplaćuje po težini vozila. Možemo istaći da su se prihodi preduzeća po ovoj usluzi povećali za 30% zahvaljujući odličnoj saradnji sa Policijskom upravom Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh