I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Velelepne i usamljene – kuće koje čuvaju betonski lavovi

Jedan broj naših sugrađana godinama živi i radi u inostranstvu. Uglavnom je materijalni momenat bio presudan da se otisnu u „beli svet“ i daleko od svoje kuće potraže novi krov nad glavom. U rodnu zemlju vraćaju se uglavnom u vreme godišnjih odmora, ne bi li posetili rodbinu, odmorili se. Neki, međutim, to slobodno vreme koriste da podignu novu, velelepnu kuću.

Nije retkost da, vođeni megalomanskim željama, izgrade i pravi mini – dvorac. Takve se građevine najčešće viđaju u selima, i prazne su veći deo godine, do momenta kada njihovi vlasnici dođu da provedu odmor u svom mestu. Intreesantno je da izgradnja ovakvih „dvoraca“ ima veze i sa nadmetanjem. Vlasnici se međusobno nadmeću u izgradnji što veće kuće, i ukrašavanje sa što više detalja, često prelazi granice ukusa. Jedan od izraza pomodarstva, i svakako najprepoznatljivije obeležje ovih kuća jesu figure lavova.

U jednom od susednih sela, u tišini boravi jedna takva „načičkana“ građevina. Vlasnici su u inostranstvu, u jednoj od bližih, veoma popularnih zemalja u Srbiji. Komšiluk nerado komentariše, ne bi da se zameraju, ali pristaju da nas upute, ukoliko ostanu anonimni.

Fordomanija

„ Nisu oni tu. Dolaze uglavnom na leto, tada budu najduže ovde, dve – tri nedelje, i vraćaju se nazad. Kada dođu angažuju ljude da im čiste i sređuju, i ispred, i u kući. Ne znam kako je unutra, nikada nisam ušao, ali sam čuo da neki kažu da je kao u filmovima. Ne znam što su stavili ove ptičurine, i ove lavove na ogradu i kuću, svi se podsmevaju. A sve nas čudi, šta će im to tolika kuća, kada je ne koriste. Čak ni ne borave u toj velikoj kući, već u onoj maloj pored. Vidimo da tamo kuvaju, valjda da para od kuvanja ne pokvari zidove. Tamo im i gosti ulaze, u velikoj kući tek ponekad gori svetlo. I posle da se čovek zapita, šta je ovaj bacio tolike pare tu, kad mu ničemu ne služi. Valjda je to da se pokaže pred svetom, da ima, ipak radi u inostranstvu“ – ispričao je jedan od komšija.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U drugom selu, situacija je poprilično slična. Prelepa građevina koju krasi moderni eksterijer, sa kapitelnim stubovima, koji podsećaju na antičke, savremeni dizajn prozora, i naravno – statue lavova od betona.

„ Ovaj gazda je mnogo bogat. Nije iz našeg sela, ali je ovde kupio kuću. Tu je pre bila jedna mala kućica, koju je srušio, i izravnao teren. Kada su počeli sa gradnjom, nismo očekivali da će biti baš ovolika, na dva sprata, i ovako čudna. I travnjak je pravio. Moja komšinica ga zove Karington, po onoj seriji koja je bila popularna, taj je imao takvu belu kuću. Retko ih i viđamo, možda jednom ili dva puta godišnje, jer žive daleko. Deluju da nisu loši ljudi. A i šta će ovde, ovde zimi već u sedam sati ne možeš čoveka na ulici videti. A lavovi ? Lavovi su tu da čuvaju kuću, dok se vlasnici ne vrate“ izjavila je jedna od meštanki tog sela.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh