I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Botoš: Vaskršnja izložba jaja koja su oslikala deca

Najpoznatiji simbol Vaskrsa su farbana jaja. Taj posao je kod kuće obično poveren odraslima. Deca uglavnom pomažu. U Botošu se, međutim, desetu godinu zaredom za Uskrs organizuje izložba jaja koja su oslikala deca. I to predškolci i oni u nižim razredima osnovne škole. Na izložbi se bira najlepše ukrašeno jaje za svaku kategoriju učenika.

Već deceniju Botošani i njihovi gosti na Uskrs obilaze izložbu jaja koja su ukrasila deca iz sela. Manifestacija, koju organizuju Klub žena „Vredne ruke“ i Udruženja starosnih i penzionera invalida ima i takmičarski karakter.

Fordomanija

“Svako dete ima jedno jaje, može da ga ukrasi kojom god hoće tehnikom. Poslednjeg dana škole pred Uskrs oni donose kuvana jaja u školu i tu ih, na licu mesta, ukrašavaju. Tako ne može da se desi da neko od starijih ukućana pomogne da se jaje oslika. Izložba se održava u Domu penzionera. Učestvuju deca iz predškolske ustanove i ona koja idu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Imamo 5 prvih nagrada. Praktično iz svakog razreda se bira najlepše jaje. Svaki razred ima svoju glasačku kutiju i onda posetioci glasaju za najlepše jaje. Ne zna se koje je čije jaje, jer je svako jaje obeleženo brojem. Kada se izložba završi prebrojavaju se glasovi i jaje koje ima najviše glasova je pobedilo”, objašnjava Ksenija Grujić, predsednica Kluba žena “Vredne ruke”.

Vršnjaci koriste slične tehnike ukrašavanja jaja za Uskrs

Svi posetioci izložbe glasaju za po jedno jaje iz svake kategorije.

“Ranijih godina smo pokušavali da pronađemo jedno jaje koje je najlepše. Ali, to nije izvodljivo, jer su deca različitog uzrasta. Onda ne možete objektivno da ocenjujete. Dešavale su se nepravde. Ovako je najobjektivnije, jer se među vršnjacima traži najlepše ukrašeno jaje. Oni koriste slične tehnike. Suština ove manifestacije koja se održava na Uskrs je da dođu rodbina, prijatelji, komšije. Da što više njih vidi izložbu i da glasaju”, kaže naša sagovornica.

Tehnike koje se koriste za oslikavanje jaja za Uskrs su najrazličitije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

“U vrtiću, na primer, uglavnom boje jaja. Kasnije već koriste i druge materijale. Pravili su i životinjice od jaja. Dešava se da koriste i perje kako bi napravili ptice. Bilo je i jaja koja su ukrašavana dekupažom. Devojčice vole šljokice, dečaci više vole da koriste plastelin. Tu im i učiteljice pomažu, jer im kažu šta da donesu od materijala za ukrašavanje. Pošto ta jaja ostaju kod nas, neka smo ostavljali da sledeće godine budu dekoracija, jer su stvarno prelepo ukrašena”, dodaje Ksenija.

Deca saznaju da su nagrađena onog dana kada krenu u školu

Iako se najlepše ukarašeno jaje bira na Uskrs, rezultati se saopštavaju nekoliko dana kasnije.

“Do poslednjeg trenutka vlada velika neizvesnost. U suštini ni mi, kao organizatori, ne znamo ko je pobednik. Znamo samo koje jaje ima najviše glasova. Često bude iznenađenja. Nagrade dodeljujemo prvog dana kada deca krenu u školu. Jaja koja su dobila najviše glasova iz svakog razreda nosimo u školu i tada ih pokazujemo. Deca koja su ih ukrasila se javljaju i tada dobijaju nagradu. Trudimo se da nagrade budu ono što deci najviše treba u školi. Obično nešto od školskog pribora i nešto od slatkiša. Ove godine sponzor je Mesna zajednica. Naravno, dobijaju i zahvalnice od Kluba žena za učešće na izložbi”, kaže Ksenija Grujić, predsednica Kluba žena “Vredne ruke”.

Kroz ovu izložbu su prošle generacije dece. Sada se već dešava da starija deca dovode mlađu braću i sestre na manifestaciju. Interesantno je da se dešavalo se da ista osoba više puta osvoji nagradu za najlepše ukrašeno jaje za Uskrs, ali ne dve godine zaredom, nego u razmacima. Takođe, bilo je i slučajeva da su brat i sestra uzimali nagrade. Od pre tri godine, osim ukrašenih jaja, posetioci manifestacije mogu da pogledaju i izložbu dečjih crteža na temu najradosnijeg praznika – Uskrsa.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh