I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Varoške vinjete: Pijačni dani

Nedeljni pazarni, ili pijačni dani, u Bečkereku su se dugo održavali petkom i nedeljom. Krajem XIX veka pazarni dan postaje i utorak, a pred Drugi svetski rat ti su dani utorak, četvrtak i subota. Takav se raspored zadržao do danas.

Nedelja je otpala, na želju samih trgovaca, da bi taj dan mogli posvetiti odmoru i svojim porodicama.

Mesto za pijacu nije bilo striktno određeno, već se ona pružala u nekoliko centralnih ulica. U glavnoj ulici prodavali su se zanatski proizvodi, na Trgu slobode povrće, a u Pupinovoj jaja, mleko i mlečni proizvodi. Na prostoru nekadašnje Glavne pijace u Tiršovoj, izlagale su se živina i divljač. Između dva rata, nekim izmenama u ovom rasporedu, pijačni prostori postaju i Ulica cara Dušana i Žitni trg, a pored Begeja, kod Malog mosta, prodavala se sveža riba.

Fordomanija

Primarna potreba za snabdevanjem odredila je pijacama značajno mesto u životu ljudi. Osim najvažnije, trgovačke funkcije, one su oduvek predstavljale i priliku za susretanja, sklapanje različitih poslova, poneku čašicu prijatnog razgovora.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zrenjaninske pijace žive svojim svakodnevnim, brzim tempom. U skladu s vremenima koja se menjaju i nužnostima koje sam život diktira, one su danas šarolike trgovačke meke, epicentar potrošačke groznice, raznobojni dijapazon ljudskih karaktera, kultura i stilova ophođenja.

Centralna pijaca, Bagljaš, Mala pijaca, ili one ušuškane po varoškim kvartovima, svejedno je. Nikad o njima previše priča, uvek dovoljno mogućnosti budućim hroničarima varoških zbivanja da nastave gde mi s pripovedanjem stadosmo…

Autor: Miodrag Grubački, knjiga „Varoške vinjete“ 2010 g.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh