I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Varoške vinjete: Pijačni dani

Nedeljni pazarni, ili pijačni dani, u Bečkereku su se dugo održavali petkom i nedeljom. Krajem XIX veka pazarni dan postaje i utorak, a pred Drugi svetski rat ti su dani utorak, četvrtak i subota. Takav se raspored zadržao do danas.

Nedelja je otpala, na želju samih trgovaca, da bi taj dan mogli posvetiti odmoru i svojim porodicama.

Mesto za pijacu nije bilo striktno određeno, već se ona pružala u nekoliko centralnih ulica. U glavnoj ulici prodavali su se zanatski proizvodi, na Trgu slobode povrće, a u Pupinovoj jaja, mleko i mlečni proizvodi. Na prostoru nekadašnje Glavne pijace u Tiršovoj, izlagale su se živina i divljač. Između dva rata, nekim izmenama u ovom rasporedu, pijačni prostori postaju i Ulica cara Dušana i Žitni trg, a pored Begeja, kod Malog mosta, prodavala se sveža riba.

I Taxi Zrenjanin

Primarna potreba za snabdevanjem odredila je pijacama značajno mesto u životu ljudi. Osim najvažnije, trgovačke funkcije, one su oduvek predstavljale i priliku za susretanja, sklapanje različitih poslova, poneku čašicu prijatnog razgovora.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zrenjaninske pijace žive svojim svakodnevnim, brzim tempom. U skladu s vremenima koja se menjaju i nužnostima koje sam život diktira, one su danas šarolike trgovačke meke, epicentar potrošačke groznice, raznobojni dijapazon ljudskih karaktera, kultura i stilova ophođenja.

Centralna pijaca, Bagljaš, Mala pijaca, ili one ušuškane po varoškim kvartovima, svejedno je. Nikad o njima previše priča, uvek dovoljno mogućnosti budućim hroničarima varoških zbivanja da nastave gde mi s pripovedanjem stadosmo…

Autor: Miodrag Grubački, knjiga „Varoške vinjete“ 2010 g.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh