I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Varoške vinjete: Pekara

U različitim varijantama izgovora i pisanja, grad je nosio ime Bečkerek punih šest vekova – od prvih pisanih tragova o postanku, 1326. sve do 1935. godine. Današnjem nazivu prethodilo je ime Petrovgrad, koje varoš nosi u periodu od 1935. do 1946. godine, osim u ratnim godinama, kada mu nemačka okupaciona vlast vraća naziv – Veliki Bečkerek.

Da li je zaborav pravi način da se odužimo delu sopstvene istorije? Da li je višedecenijsko ignorisanje predratnog naziva varoši predstavljalo bekstvo od prošlosti, ili od – budućnosti?

Danas trajemo u Zrenjaninu, i pretpostavljam da ga volimo, ne zato što mu je ime ovakvo, ili je bilo drugačije, već što u njemu postoje neka značajna, lepa i draga mesta i žive neki značajni, lepi i dragi nam ljudi. A koliko smo svesni prošlosti i spremni da je poštujemo, tako će se i vreme koje tek očekujemo postaviti prema nama, i počastiti nas bogatstvom ili postom, upravo onako kako smo zaslužili.

I Taxi Zrenjanin

Elem, nazvani „Bečkerek“ gotovo da nije gubio od aktuelnosti, i tradicionalno je prisutan u duhu i telu ovog grada, u mnogim njegovim damarima. S Petrovgradom, kao što napomenusmo, druga je priča. Ipak, svedoci smo da se i sa ovog kutka našeg trajanja prašina polako i neminovno razleće. Ponovo je štampana monografija, izdata 1938. godine, posvećena Petrovgrađanima, ali i Zrenjanincima. Obnovljen je i spomenik kralju Petru – simbol predratnog Petrovgrada i njegovog centralnog trga. I ulica što se iz gradnuličkog pravca uliva pravo u ovaj trg danas je – Ulica kralja Petra Prvog.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Najzad, i jedan javni objekat poneo je ovo ime. Baš u pomenutoj ulici radila je pekara „Petrovgrad“. Tople đakonije i mirisi iz izloga takođe su asocirali na neko zaboravljeno doba. Miris hleba u ovim krajevima je oduvek upoređivan s mirisom života.

Bečkerek, Petrovgrad ili Zrenjanin, manje je važno. Samo nek je zdravlja, mirisa hleba iz pekara i više smeha. I sve da ih upamti jedan jedini, naš – grad na Begeju….

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

drugo izdanje, 2010. godina

foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh