I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Varoške vinjete: Park poljubaca

Na levoj obali Begeja, u naselju Mala Amerika , duž dnašnjeg Keja 2. oktobra, nalazilo se, tokom XIX veka, pristanište sa magacinima i pratećim objektima.

Posle inicijative da se pristanište preseli na drugu obalu, to je prvih godina prošlog veka i učinjeno.

Zrenjanin-1976-_slika_O_2953450 (1)

Umesto starih magacina, podignuto je 1903. godine šetalište – park „Čokliget“, ili, u prevodu sa mađarskog – Park poljubaca. Ubrzo je postao omiljeno večernje stecište zaljubljenih parova, a ime je dobio upravo zato što noću nije bio osvetljen.

I Taxi Zrenjanin

Pamti ovaj park i veslače „Torontala“, kasnije „Tritona“ i „Galeba“, i popularnu „Regatu“. Šezdesetih godina ovde su svoje mesto našli rukometaši „Vulkana“, a potom i teniseri „Galeba“. U središtu parka je i postament na kom se nalazila spomen-bista narodnog heroja Stevice Jovanovića, otkrivena 1956. godine. Pamti park i više velikih poplava, kada je ceo bio pod vodom, i kada je ponovo oživljavao.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pamti park dosta toga, ali vidno pati za rekom i raskošnim vrbama duž obale, posečenim prilikom gradnje begejskog jezera. Ipak, uprkos svemu, po njegovim stazama nisu prestajali da šetaju zaljubljeni, utapajući poljupce u mirno vodeno ogledalo i odsjaj svetala sa suprotne obale, daleke, maglovite i puste.

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Foto: Old Zrenjanin/stari Zrenjanin

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh