I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Grad Zrenjanin finansijski pomaže parovima da uđu u program vantelesne oplodnje

Od 1978. godine, kada je rođena Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, ova metoda omogućila je rađanje preko 6,5 miliona dece širom sveta. Vanatelesna oplodnja se predlaže tek onda kada druge metode ne daju rezultate.

Grad Zrenjanin izdvojio je dva miliona dinara iz budžeta za 2017. godinu za finansiranje vantelesne oplodnje, uz mogućnost da se u slučaju potrebe, za tu svrhu obezbede i dodatna sredstva.

Vantelesna oplodnja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima, i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje. Metoda je veoma komplikovana i iziskuje posebne uslove, posebnu laboratoriju i opremu kao i uvežbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, genetičara, mikrobiologa, medicinske sestre i dr. Zbog ovih okolnosti ova metoda je veoma skupa.

I Taxi Zrenjanin

Zrenjanin je prvi u regionu uveo Evropske kriterijume i starosnu granicu za vantelesnu oplodnju pomerio do 45 godina. Finansijsku pomoć obezbeđuje i parovima koji žele drugo dete, a vremenski period u kojem proces treba da se uradi je prepušten odluci samog para i lekara koji vode proces.

dr Zorica Ilić Crnogorac

Doktorka Zorica Crnogorac Ilićstručnjak za vantelesnu oplodnju, vlasnica i direktorka novosadske Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“, smatra da danas postoji veoma mnogo uzroka steriliteta kod parova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Što se tiče muškog steriliteta, on je u porastu prvenstveno zbog infekcija, zračenja, neredovne ishrane, pušenja, stresa. Infekcije, uz neke druge pridružene bolesti koje se ne tretiraju u pubertetu, sigurno su jedan od glavnih uzroka steriliteta, kaže dr Crnogorac Ilić.

Finansijska podrška je samo jedan od vidova pomoći parovima , međutim grad prepoznaje potrebu da parovima da i jedan vid psihološke i edukativne podrške.

– Dešava se da parovi koji nam se obraćaju više ne mogu preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja da ostvare pravo na finansijsku podršku, pošto su došli u određene godine kada to zakon više ne prepoznaje – kaže Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti grada Zrenjanina.

Ona dodaje da su uslovi kod grada takvi da se parovi mogu obratiti kada više ne mogu da ostvare pravo kod RFZO – kada su iskoristili 3 pokušaja za vantelesnu oplodnju, u slučaju muškog steriliteta ili zbog starosne granice.

– Grad Zrenjanin podržava i parove kod kojih postoji muški sterilitet, parove koji već imaju decu i to je naša mera podizanja nataliteta, što je pored obrazovanja, naš strateški cilj. Grad izdvaja 200.000 dinara po paru i svesni smo da to ne pokriva sve troškove, ali je tako da bismo ravnomerno raspodelili sredstva svim zainteresovanim, kaže Dragić.

Jelena Dragić – načelnica Odeljenja za društvene delatnosti grada Zrenjanina

Vantelesnom oplodnjom do troje dece

Jedan sjajan primer kako ova bezbedna i efikasna procedura može nekome da promeni život je Dorina Nemešić iz Perleza, koja se posle 3 godine braka odlučila da ode na vantelesnu oplodnju.

– Kada sam videla da prirodnim putem nismo uspeli, odlučila sam se da idem na vantelesnu oplodnju. Prvi put sam išla o trošku države i dobila sina Alekseja koji će sada napuniti 6 godina. Pošto nisam bila jedinica tokom odrastanja, odlučila sam se da pokušam još jednom. U ovom slučaju, uz finansijsku pomoć grada, ponovila sam postupak i dobila blizance, Avrama i Anju.

Da u našem društvu ipak i dalje postoje predrasude, strah od osude i etiketiranja u javnosti, govori i činjenica o veoma slaboj poseti tribini “Vantelesna oplodnja – šansa za roditeljstvo“, koja je trebalo da se održi u Baroknoj sali Gradske kuće.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh